23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

ENCLAVA SEPARATISTĂ intră în comă. PIB-ul regiunii se va diminua cu 10-15%

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Guvernul de la Tiraspol prognozează o diminuare a PIB-ului cu 10-15% în anul 2016, drept urmare a posibilei suspendări a regimului de comerț preferențial cu UE.

Economiștii din regiune anticipează și o reducere a încasărilor fiscale. „Actualul sistem fiscal mai degrabă facilitează importatorii și nu stimulează exporturile de mărfuri și produse”, a spus Ina Linik, viceministra Economiei de la Tiraspol.

Potrivit ei, cauza principală care va duce la comprimarea activității economice este încetarea din 2016 a preferințelor comerciale autonome cu UE. „Competitivitatea produselor va scădea și vor crește și riscurile pentru relațiile comerciale ale Moldovei cu UE”.

În cazul în care prognozele se vor adeveri, producția industrială și exporturile se vor micșora cu 25-35%. Întreprinderile care vor fi pe plus sunt cea metalurgică și centrala electrică de la Cuciurgan. „În cazul recesiunii economice, se vor reduce încasările, ceea ce va pune presiune pe încasările la buget”, a conchis Linik.

În anul 2015, deja se atestă o descreștere a economiei cu 3,8%, a producției industriale – cu 12,4%, iar schimburile comerciale s-au diminuat cu 13%.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img