DEZNODĂMÂNT // Greșeală FATALĂ: Avionul Taiwan TransAsia a căzut din vina pilotului

avion3

În urma investigațiilor și a înregistrărilor din cutiile negre ale avionului Taiwan TransAsia, care s-a prăbușit pe 4 februarie, s-a dovedit că de vină ar fi pilotul. Din greșeală, acesta a oprit singurul motor funcțional, după ce celălalt se oprise la trei minute după decolare, potrivit Reuters.

„Vai, am tras de maneta care nu trebuia”, a spus Liao, în vârstă de 41 de ani, cu câteva secunde înainte de prăbușire.

El a încercat să repornească motorul, dar mai apoi se aude vocea unui ofițer de bord aflat în instruire care striga: „Impact, impact, pregătiți-vă pentru impact!”. Sunt ultimele cuvinte care s-au auzit pe înregistratorul de voce de la bord, potrivit raportului Consiliului pentru siguranța aviației din Taiwan.

Câteva secunde mai târziu, avionul care avea 58 de persoane la bord s-a prăbușit într-un râu de mică adâncime din Taipei, după ce a coborât brusc printre clădiri lovind o pasarelă și un taxi. Doar 15 persoane dintre cele aflate la bord au supraviețuit.

avion3

Raportul ASC a mai arătat că cpt. Liao Jian-zong, care pilota aeronava, a picat un test la sesiunea de antrenament pe simulator în mai 2014, parțial pentru că nu avea cunoștințe suficiente despre modul în care să reacționeze în cazul unei pene de motor după decolare. Totuși, el a trecut un al doilea test pe simulator la 29 și 30 iunie, fiind promovat la gradul de căpitan. Cu toate acestea, în urma unei evaluări din luna iulie a anului trecut, instructorii au precizat în evaluare că este „predispus să se enerveze și să facă greșeli verbale în timpul procedurii de pornire a motorului”, dând dovadă de „lipsă de încredere” și „nervozitate”, notează Agerpres.

El avea în total 4 914 de ore de zbor la momentul prăbușirii.

avion taiwan

You may also like

Comments are closed.

By