Despre cum JurnalTV dezinformează opinia publică

felad

N-am să scriu aici despre legătura de prietenie dintre Vlad Filat și Victor Țopa, patronul JurnalTV, și nici despre faptul că aceștia și-au dat, recent, întâlnire la Frankfurt, dar nici despre faptul că acest Victor Țopa își minte cu nerușinare proprii angajați. Aici mă refer, în special, la Constantin Cheianu și Anatol Durbală, pe care-i urmăresc, dar pe care nu-i înțeleg de ce nu-și dau seama că sunt folosiți doar pentru a bate în Vlad Plahotniuc și a-i lustrui, tactic, imaginea lui Vlad Filat. O să scriu, însă, despre un lucru care niciodată nu mă lasă indiferent, despre care am scris și voi scrie mereu, și anume – manipularea și dezinformarea opiniei publice!  Și poate n-aș fi atras atenția dacă nu era vorba despre relațiile Republicii Moldova cu UE și despre preferatul meu politician, Vlad Filat, care iată că din nou pretinde la funcția de premier.

În general, JurnalTV se consideră etalonul corectitudinii jurnalistice din Republica Moldova, iar cine încearcă să le arate cu degetul atunci când fac jocurile politice ale unui individ sau partid, este catalogat drept omul/sluga/câinele/etc. al lui Plahotniuc. Exact ca rușii, dacă nu ai aceeași părere cu ei, gata, ești fascist. Mai jos o să vă demonstrez cum JurnalTV (jurnal.md) îi lustruiește imaginea lui Vlad Filat, astfel manipulând și dezinformând opinia publică.

Am luat două știri, pe care le consider relevante pentru orice cetățean al Republicii Moldova și anume interviul cu Stefan Meister, şef de program în cadrul Asociaţiei Germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Rusia, în care acesta se arată dezamăgit de Republica Moldova, în special de clasa politică și știrea despre persoanele reținute ieri în cazul fraudelor de la Banca de Economii.

Interviul cu Stefan Meister a fost realizat de jurnalista Lina Grâu (Asociația pentru Politica Externă) și publicat de autoare aici: http://bit.ly/1V6s412. Mai multe portaluri din mass-media au preluat interviul sau au creat știri despre acesta. Dintre toți, anume cei de la Jurnal au tăiat obraznic din știrea sa, într-un citat, propoziția despre dezamăgirea europenilor în Vlad Filat. Pentru că anume în el și-au pus, în 2009, americanii și europenii, toate speranțele. Și eu tot.

Iată aliniatul din interviul original tradus în română:

Iată aliniatul din știrea celor de la Jurnal.md:

Să iei așa și să scoți dintr-un context important un nume de politician responsabil de deplorarea relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană? Tupeu și dezinformare!

Dar haideți să luăm încă o știre, de astăzi dimineață (16.07.2015), despre dosarul fraudelor de la Banca de Economii, în care ieri au fost reținute mai multe persoane, printre care nepotul de la soră și cumnatul, tot el și nașul de cununie al lui Vlad Filat. În știrea de ieri, Jurnal a menționat numele lui Vlad Filat, iar în cea de astăzi, nu au mai considerat de cuviință să informeze cetățenii cine sunt cei reținuți. Iată știrea:

 Cine găsește numele lui Vlad Filat în această știre, câștigă 1.000.000.000 de euro. :)

După cum vedem, Jurnal încearcă să minimalizeze ba chiar să mușamalizeze, informațional, din activitatea nocivă (pentru Moldova) a lui Vlad Filat, pentru că hai să fim serioși, în cazul ăsta cu rudele sale, chiar credeți că n-are nicio implicare directă ori că poate chiar el a fost inițiatorul întregii scheme de spălare de bani? Haide, măi oameni buni, aveți grijă ce și unde citiți, căci și ăștia de la Jurnal, care se bat cu pumnul în piept că-s cei mai cinstiți, îs doar un fel de Publika, numai că de altă culoare.

Pace!

sursa: galbur.md

You may also like

Comments are closed.

By