COLACUL DE SALVARE pentru Moldova, de la Ministerul Finanțelor. Cu mâna întinsă la FMI

a

Republica Moldova va putea începe negocierile cu FMI, doar după formarea noului Guvern. Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a declarat că Republica Moldova are nevoie de suport financiar.

Misiunea FMI, care și-a suspendat vizita în luna iunie, și-a motivat decizia ca urmare a crizei politice din Republica Moldova după demisia Guvernului Gaburici. La plecarea din funcție, el a declarat că a obosit de „imitarea reformelor” și a „jocurilor politice”. Câteva zile mai devreme el atenționa că, dacă Republica Moldova nu semnează un acord, țara riscă să intre în default.

„Negocierile cu FMI vor fi începute după constituirea unui nou Guvern. Este evident că un asemenea dialog este important. Dacă va fi voință politică atunci va fi semnat un nou acord de finanțare. Republica Moldova are nevoie de finanțare din partea UE și din partea Băncii Mondiale”, a spus Arapu.

Potrivit spuselor lui, dacă Republica Moldova nu va primi ajutor financiar din partea creditorilor internaționali, atunci noul cabinet de miniștri va trebui să rectifice bugetul și să caute alte surse financiare. Arapu a spus că noul Guvern va fi obligat să renunțe la o parte din investiții importante.

Ieri, șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola a declarat că UE a suspendat finanțarea pentru Republica Moldova.

„Decizia noastră în acest moment este de a îngheţa suportul bugetar. Uniunea Europeană îşi doreşte să vadă formată, cât mai curând, o coaliţie de guvernare, iar noul guvern să contacteze imediat Fondul Monetar Internaţional pentru a solicita un nou acord de finanţare. În acest moment, aşa cum se ştie deja, ţinem cont de două aspecte: criza bancară şi stabilitatea macrofinanciară a ţării”, a spus Tapiola.

Săptămâna trecută, președintele Republicii Moldova, Nicoale Tomfti a convocat liderii fracțiunilor parlamentare pentru inițierea consultărilor privind noul candidat premier.

Liderii PLDM, PD, PL și PCRM și-au exprimat dorința de a iniția negocierile. Liderul socialiștilor, Igor Dodon a spus că fracțiunea sa nu participa la negocieri.

You may also like

Comments are closed.

By