14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Cod ROȘU PENTRU AGRICULTORI! Slusari: Bani pentru subvenționare nu sunt, dar din bănci s-a furat un miliard USD

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Agricultorii au înaintat un șir de revendicări pentru soluționarea problemelor din domeniu, însă Alexandru Slusari, președintele Uniagroprotect se arată nemulțumit că autoritățile au ignorat principalele probleme care vizează majorarea fondului de subvenționare pentru agricultori și soluționarea problemei privind acordarea creditelor preferențiale.

”Din șapte probleme care au fost evocate în hotărârea Parlamentului din 20 mai, noi am găsit soluții doar la câteva . Este vorba de cota zero la impozitul pe venit pentru producătorii agricoli, modificările la importul produselor petroliere, modificarea legii cu privire la comerțul pe intern și stabilirea unui termen maxim de 30 de zile în care furnizorii unor produse agricole sunt obligați să achite această producție și delegarea reprezentanților agricultorilor în consiliile tuturor proiectelor de finanțare destinate agricultorilor”, a explicat Slusari.

El susține că nu au putut fi găsite soluții pentru majorarea fondului de subvenționarea și la elaborarea unui mecanism de creditare a agricultorilor la condiții preferențiale. A rămas problema nesoluționată complet cu TVA la carne.

”Subvenționarea și creditarea sunt problemele principale. Astăzi sunt preconizate ședințe ale mai multor organizații și vom analiza sub toate aspectele problema și ce vom face mai departe. Excluderea impozitului pe profit și ordinea pe piața produselor petroliere, dacă vor fi votate este un pas înainte”, a spus Slusari.

Slusari afirmă că cea mai mare nemulțumire ține de faptul că a fost furat un miliard USD din bănci, a fost devalorizată valuta națională, ceea ce a afectat economia țării și în primul rând agricultorii, iar când noi cerem majorarea fondului de subvenționare ni se spune că e criză în țară, de parcă noi am făcut acest lucru. Noi suntem nevoiți să înghițim situația pe care ne-o bagă pe gât autoritățile.

Agricultorii urmează să se întrunească astăzi și să decidă care vor fi acțiunile lor de mai departe.

Ieri, a avut loc ultima ședință a Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, în cadrul căreia deputații au semnat ”pachetul agricol”

Săptămâna viitoare întreg «pachetul agricol» se va regăsi pe agenda Parlamentului pentru a fi votat în prima lectura, sper de către deputații din toate fracțiunile parlamentare. Astfel vom depăși o primă etapă din promisiunile făcute agricultorilor”, a declarat Președintele Parlamentului.

Potrivit Speakerului, Andrian Candu, Comisia își va relua activitatea în toamnă pentru a elabora proiectele de legi referitoare la majorarea Fondului de subvenționare în agricultură și crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori. ”Sunt optimist în găsirea unor soluții pentru aceste două probleme. Proiectul de lege cu privire la creditul agricol a fost elaborat și urmează a fi discutat cu instituțiile financiare și bancare, iar majorarea Fondului de subvenționare se poate face prin rectificarea bugetului de stat, odată cu învestirea noului Guvern”, a menționat Andrian Candu.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img