CHEILE LUI FILAT AU FOST GĂSITE // CNA a scos la iveală SCHEMA infracțională prin care au fost furați banii din BEM

cna

Potrivit Centrului Național Anticorupție, au existat două scheme infracționale prin care Banca de Economii a fost furată. Din dovezile prezentate, astăzi, de CNA reiese că firma „Caravita”, condusă de nepotul fostului premier, Vlad Filat, dar și o firmă din România – „Business Estate Investment”, au fost implicate în marele jaf de la BEM.

În prima schemă, Banca de Economii acordă un credit de 22 de mln. de lei companiei „Caravita SRL” și un credit de 30 de mln. de lei firmei „Business Estate Investment”. În timp ce banii au fost cheltuiți după bunul plac, Banca de Economii rămâne cu datoria.

schema BEM CNA

În cea de-a doua schemă, potrivit CNA, sunt implicate mai multe companii de peste hotare care dețin conturi bancare în bănci din Letonia. „BEM iarăși acordă un credit unei companii „Caritas Grup”, care, la rândul său, face o tranzitare prin mai multe companii nerezidente cu conturile deținute în Letonia. Puteți să vedeți și o rambursare, adică primirea unui credit pe un termen foarte scurt de către o bancă la solicitarea unui agent economic ca ulterior, în regim de urgență, acel agent economic să întoarcă banii înapoi care ajung la „Business Estate” – suma de 2 mil. 793 mii 236 euro. „Business Estate” face o ramificare în cont către „Caravita”, care își închide creditul de 22 de mln de lei și, respectiv, „Busines Estate” își închide creditul”, a declarat Adriana Beţişor, procuror în Procuratura Anticorupţie.

schema BEM CNA 3

Totodată, șeful Urmăririi Penale de la CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că în urma perchezițiilor, desfășurate, ieri, în dosarul BEM, au fost descoperite cheile de acces la băncile din străinătate, dar și ștampile ale întreprinderilor prin care au fost tranzitați banii, fapt care confirmă încă o dată că firmele lui Vlad Filat sunt implicate în fraudarea BEM.

„Asta dovedește implicarea firmelor respective și a persoanelor în fraudarea băncii. În oficii au fost depistate cheile de acces la conturile bancare, deschise de unele întreprinderi rezidente și nerezidente în băncile din străinătate. Codurile respective puteau fi gestionate de la distanță, de pe teritoriul RM. Prin aceste conturi au fost tranzitate mijloace financiare obținute fraudulos de la BEM. S-au depistat citații emise de autoritățile române care investighează, în paralel, activitatea acestor persoane. De asemenea, s-a depistat un pachet de documente. Urmează să vedem cum au ajuns pe mâinile acestor persoane. S-au depistat acte precum că un martor de bază a fost monitorizat de către autoritățile din RM. Nu pot să vă spun cine anume”, a spus Zumbreanu.

Amintim, că CNA a desfășurat mai multe percheziții, patru persoane, rude cu liderul PLDM Vlad Filat, fiind reţinute în cadrul dosarului care vizează fraudele de la Banca de Economii. Bănuiții au fost puși astăzi sub învinuire pentru spălare de bani, infracţiune care a adus prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii. Totodată, CNA a depus un demers, prin care solicită Judecătoriei Buiucani punerea acestora în arest preventiv pentru 30 zile.

UPDATE: Judecătoria Buicani a emis un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele nepotului lui Vlad Filat, Vladimir Rusu. Acesta va sta în izolatorul CNA.

You may also like

Comments are closed.

By