CĂRUȚA CU BANI de la drumuri, folosită contrar destinației. Liniștea fostului cancelar PLDM Victor Bodiu a costat șoferii 3,3 mil. de lei

a

Sursele financiare ale Fondului rutier nu întotdeauna sunt folosite conform destinației și în interesele publicului, potrivit declarației directorului de program de la Expert Grup, Dumitru Budianschi, care a prezentat raportul Evaluarea transparenței utilizării Fondului Rutier.

„Principalele probleme sunt legate de planificarea defectuoasă a veniturilor, ceea ce duce la neîncasarea a cel puțin 4 mil. de lei anual. Este vorba și de modul arbitrar de alocare a resurselor din Fondul Rutier, deciziile de efectuare a lucrărilor având mai degrabă un caracter politic, decât să reflecte interesul public a cât mai multor cetățeni. Lipsește transparența privind cheltuirea banilor. Fiecare persoană, care a acordat contribuție financiară, trebuie să vadă rezultatul”, a spus Budianschi.

La rândul său, Serghei Merjan, consultat Expert Grup, a afirmat că valoarea contractelor a fost majorată cu 29% față de suma inițială. De asemenea este vorba și de majorarea termenelor de executare a lucrărilor.

Economiștii de la Expert Grup au menționat că mijloacele Fondului Rutier continuă practica utilizării contrar destinației. „Construcția străzilor din cartierul nou din satul Nemțeni, Hîncești, în valoare de 22 mil. lei, sau a zidului de protecție împotriva zgomotului, amplasat pe șoseaua Hîncești, Chișinău, în valoare de 3,3 mil. de lei (gardul este în spatele grădinii fostului cancelar al Guvernului, Victor Bodiu – n.a). Din cele 400 mil. de lei dedicate drumurilor locale, cele mai mari alocații au revenit localităților din raioanele Strășeni (7,4%), Hîncești (5,3%), Soroca (5,2%), Ialoveni (4,9%), Călărași (4,3%) și Cimișlia (4,3%), iar pentru cele 140 localități beneficiare de mijloace, din cele 6 raioane au fost alocate circa 31% din suma totală a mijloacelor Fondului Rutier”, a precizat Merjan.

You may also like

Comments are closed.

By