BANCHERILOR LE MERGE BINE: au și profit pe timp de criză

a

Băncile au profit de sute de milioane de lei pe timp de criza, chiar dacă n-au mai acordat cine știe ce credite. Dacă bancherii spun că acum se vad rezultatele muncii din trecut, clienții se plâng ca dobânzile în creștere nu-i mai lasă să doarmă. Băncile au operat majorări de rate ca urmare a creșterii dobânzii de referință la 15,5% și a normelor rezervelor obligatorii la 26%.

Profitul cumulat pe sistemul bancar a constituit 605,4 mil. de lei, cu aproape un sfert mai mult în primul semestru al anului 2015 față de perioada similară a anului precedent.

Agroindbank continuă să dețină poziția de top al celor mai profitabile instituiții financiare, cu un câștig de 261 mil. de lei sau aproape o treime din totalul profitului pe sistemul bancar.

Pe poziția a doua s-a clasat Moldindconbank, cu un profit de 208 mil. de lei, iar Top-3 este încheiat de Victoriabank – 144 mil. de lei.

Cea mai mare contribuție la profitul băncilor au avut-o veniturile din dobânzi –  3,5 miliarde de lei, diferențele de curs – 1,4 miliarde de lei și veniturile din taxe și comisioane – 618 mil. de lei.

La Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, aflate sub administrarea specială a BNM, situația continuă să rămână dificilă, în condițiile în care cele trei bănci înregistrează pierderi de milioane. La sfârșitul lunii iunie, Banca de Economii înregistra pierderi de 167 mil. de lei, Banca Socială de 135,5 mil. de lei iar Unibank – 1,8 mil. de lei.

 

You may also like

Comments are closed.

By