Avioane, Milioane și Țigări: Manipularea din Umbră (OBSERVATOR)

Mascarici

Reacția furibundă a clovnilor angajați de oamenii de afaceri Țopa a convins o dată în plus echipa „Observatorului” că mergem pe calea corectă, iar dezvăluirile pe care le facem, deranjează.

Emisiunile noastre deranjează pentru că ruinează planurile prietenilor noștri de la Frankfurt, care, împreună cu Vlad Filat și alți actori politici, au pus bazele celui mai corupt stat din Europa. Schemele implementate de ei lucrează până în ziua de azi. Din emisiunea de astăzi veți afla mai multe despre modul în care prietenii și partenerii lui Filat au intrat în posesia Jurnalului, dar și legăturile trainice dintre Filat și Țopi – legături care nu vor dispărea niciodată, pentru că la mijloc sunt banii – foarte mulți bani.

Anul 1999, după ce pleacă de la Flux-ul lui Iurie Roșca, Val Butnaru, împreună cu Victor Gurău, crează săptămânalul Jurnal de Chișinău. În scurt tim, ziarul devine unul de succes. Piața avea nevoie de o sursă de informare independentă și credibilă. Ziarul lui Butnaru și Gurău se vindea ca pâinea caldă, iar oamenii credeau în orice virgulă pusă de redactorii noii publicații.

În aceeași perioadă, o echipă de tineri conjuncturiști, nesătuli, ajunsă la cârma statului, grație lui Petru Lucinschi, încep să intre în pâine. Printre aceștia se numără cunoscutele noastre personaje: Filat, și Țopii.

Unii răspundeau de Aviație și BEM, alții de privatizări și finanțe. Împreună erau echipa de șoc, creaturi ale lui Petru Lucinschi.

Așadar, după câteva scheme frauduloase de export de țigări în România, reușite prin RoMold Trading SRL, companie fondată de echipa guvernamentală loială lui Lucinschi, tinerii șmecheri decid că a venit timpul să preia în totalitate piața țigaretelor.

Pentru a putea pune în acțiune acest plan, Filat și prietenii săi aveau nevoie să preia conducerea „Tutun CTC”. Prietenii noștri au avut nevoie de un motiv serios și de un scandal de proporții pentru a reuși. Astfel, Filat apelează la Victor Țopa pe care îl roagă să accelereze procesul.

Țopa, având influența necesară, decide să recurgă la manipularea opiniei publice prin intermediul Jurnal de Chișinău, ziar în care plasează mai multe articole la comandă, care vizau piața tutunului. Într-un final, la conducerea „Tutun CTC” vine omul lor loial – nepotul generalului Mișin. General, care i-a întors mai târziu datoria lui Filat pentru tutun, atunci când a părăsit partidul, împreună cu un grup de comuniști.

Dacă despre mașinațiile cu țigări se știau mai multe, urmează un episod despre care presa a tăcut până în prezent. Un episod care la sigur vă va pune pe gânduri – preluarea Jurnal de Chișinău.
În timpul liber de schemele cu armament prin Africa și cele legate de sărăcirea băncilor, Victor Țopa își vedea de treaba lui în Aviație. În virtutea funcției pe care o deținea, acesta a fost responsabil de prima reconstrucție a Aeroportului Internațional Chișinău. În acea perioadă, la Aeroport activa și firma lui Victor Gurău. Potrivit acestuia, toți agenții economici care activau la aeroport, erau obligați să cotizeze cu 10 la sută din cifra afacerii în buzunarul lui Țopa. Bani, pe care Gurău a refuzat să-i plătească.

În anul 2003, Victor Țopa și Viorel Țopa sunt alungați din funcțiile pe care le dețineau. La Air Moldova în funcția de conducător este numit finul lui Victor Gurău. Țopii au început să piardă controlul asupra aviației și mai ales asupra rutelor internaționale. Aceștia decid să pună presiune pe ruda lui Gurău, care îi încurca în schema preluării zborurilor către Frankfurt de la Air Moldova. Pentru că dorea să-și protejeze finul, În 2003 Gurău are o o discuție serioasă cu Victor Țopa.

Țopa îi promite că îi lasă în pace, doar după ce Victor Gurău cedează pachetul de acțiuni pe care îl deține la Jurnal de Chișinău și îi dă banii cu care a refuzat să cotizeze în buzunarul lui Țopa.

Astfel, Gurău rămâne fără acțiuni la Jurnal de Chișinău, iar Țopa, prin intermediul lui Val Butnaru, intră în posesia acestora – prin șantaj și amenințări. Țopa pusese ochii pe Jurnal încă în momentul în care văzuse forța reală pe care o are presa. A putut să se convingă atunci când a plasat primele articole la comandă, în cazul tutunului și al operațiunii Țigareta lui Filat.

Așadar, povestea cu investitorul Țopa care i-a dat o mână de ajutor lui Butnaru nu este decât un mit, pe care îl distruge realitatea expusă de Gurău.

Iată cum măscăricii lui Țopa încearcă acum să prezinte apariția Jurnal TV-ului.

În realitate, nu este așa, or, jurnal TV, a fost constituit pe baza Jurnal de Chișinău, preluat cu forța de la Victor Gurău exact cum au fost preluate și acțiunile Galinei Proidisvet de la Victoria Bank.

Dacă vă aduceți aminte, la început, când numai se lansa, jurnalul era prezentat ca o investiție Germană. Știind că presa îi va lua în furci pentru mașinațiile de altă dată, Țopii decid să ascundă faptul că anume ei sunt fondatorii noii televiziuni.

Câtă încredere poți avea într-un post care își ascundea inițial patronii, pentru că le era rușine de ei, și au fost nevoiți să-și deconspire proprietarii abia după ce promovarea intereselor lor a devenit prea evidentă? Decideți voi. Dar nu uitați despre faptul că acești patroni au condus Aviația și BEM-ul, au fost la Guvernare alături de Vlad Filat, au făcut și fac afaceri dubioase cu el, au dus armament prin Africa, sunt obiectul unei ample investigații legate de spălarea banilor proveniți din traficul internațional de droguri, sunt foști parteneri de afaceri cu Vlad Plahotniuc, și sunt condamnați la ani grei de închisoare pentru delapidări și șantaj, iar acum vor să revină înapoi. Pentru asta folosesc JurnalTV, care este nimic mai mult decât o televiziune de guerilă, provenită și ea din furt, menită să le promoveze interesele și să-i aducă la rang de îngeri.

Atunci când telemăscăricii țopilor vă povestesc despre patronii lor curați ca lacrima, merită să vă amintiți și despre faptul că până și vaca sfântă al acestui clan Banditesc – Jurnalul – a fost preluat prin presiuni și șantaj, iar Filat a fost și el, ca de obicei, prin preajmă. Prin preajmă va rămâne de fiecare dată, când va fi nevoie să fie implementate scheme. De corupție.

Sunt Gabriel Călin.

Ne revedem în curând, cu o nouă ediție a Observatorului.

This post is also available in: Engleză

You may also like

Comments are closed.

By