Atenție de unde cumpărați ÎNGHEȚATĂ! Inspectorii APC au depistat ÎNCĂLCĂRI

inghetata

Inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorului au efectuat cîteva controale în orașe, centre, raionale, la bazele de odihnă și zonele de agrement din țară unde au verificat condițiile de păstrare și comercializare a înghețatei.

În rezultatul controalelor, inspectorii au depistat o serie de încălcări în ceea ce privește nerespectarea cadrului legal pentru comercializarea înghețatei, dar și condițiile de păstrare a acesteia. S-a constatat că unii agenți inspectați nu dețineau autorizația de activitate, totodată, lipseau informațiile în limba de stat de pe ambalajul produselor, înghețatele erau expuse spre comercializare fără să se respecte temperatura de păstrare a produsului, unele înghețate fiind recongelate, apoi iarăși congelate ceea ce nu este recomandat de producător. În acest context, agenții economici au fost sancționați conform Codului Contravențional al Republicii Moldova iar înghețatele neconforme au fost interzise pentru comercializare.

Specialiștii vin cu unele sfaturi atunci cînd alegeți înghețata:

– acordaţi o atenţie deosebită condiţiilor de păstrare a îngheţatei, atât în unitățile comerciale, cât şi la domiciliu. Astfel, îngheţata trebuie comercializată numai în stare congelată, să prezinte gust şi miros nemodificat, caracteristic sortimentelor respective;

– nu achiziţionaţi produse pentru care aveţi suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate. Îngheţata care a fost supusă congelării repetate are forma şi ambalajul modificat;

– acordaţi atenţie modului de prezentare a ambalajului;

– nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş;

– refuzaţi produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, depăşit sau pe care nu este înscris acesta;
la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la A.P.C. care vă poate consilia telefonic gratuit (linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 0 800 28028 (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova) sau vă ajută să depuneți o plîngere la sediul A.P.C. , aflîndu-se pe str.Vasile Alescandri, et. 1, bir. 101.

You may also like

Comments are closed.

By