Asociațiile de business fac FARFAL din BNM-ul lui Drăguțanu: A favorizat offshoring-ul în bănci

a

Cele mai mari asociații de business din Republica Moldova se arată îngrijorate de situația din sistemul bancar moldovenesc și îndeamnă în regim de urgență fracțiunile parlamentare din Republica Moldova să desemneze un nou Guvern, care să fie susținut de majoritatea parlamentară pentru restaurarea stabilității politice și geoeconomice în scopul accelerării procesului de reforme.

„Cele mai recente evoluții din țară au generat numeroase preocupări în rândul comunității de afaceri și a cetățenilor RM, ce pot duce la o recesiune de lungă durată, tensiuni sociale și emigrări în masă. Mediul de afaceri în întregime, fie investitori străini sau companii locale, indiferent de mărimea acestora sau sectorul din care fac parte, se confruntă  cu un nivel de incertitudine fără precedent, ca urmare a absenței unui guvern stabil și a incertitudinii din sistemul bancar a numeroaselor bănci moldovenești”.

Asociațiile de business susțin că lipsa de transparență în structurile acționare și eșecul Băncii Naționale de a asigura o organizare corporativă eficientă în cadrul băncilor sunt provocările critice pentru sectorul bancar care astăzi amenință stabilitatea întregii economii a Republicii Moldova.

BNM a stagnat în asigurarea integrității sectorului bancar, alături de implicarea semnificativă a „offshoring-ului” în structurile acționare a băncilor locale comerciale care au rezultat în deficiențe în administrarea corporativă, practici neetice de business și distorsionarea competitivității. În pofida ultimelor reforme, orientate spre combaterea spălării banilor, autoritățile statului au eșuat în contestarea acestui fenomen, iar sistemul bancar rămâne agreabil pentru astfel de activități.

În concluzie Asociațiile de Business, care numără Asociația Business-ului European, Camera de Comerț Moldo-Americană, cea italiană și îndemnă partidele politice parlamentare să desemneze un nou guvern care să împărtășească suportul majorității parlamentare și să ofere acestui nou guvern un mandat pentru a ajunge la un Acord cu FMI. Un nou acord cu FMI nu doar va îmbunătăți starea finanțelor publice, contribuind la stabilitatea macroeconomică, dar și va accelera procesul de reforme și în acest fel restabilind încrederea într-un viitor prosper a Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By