Antidot la EXODUL CREIERILOR. Impozit unic de 7% pentru companiile IT care dezvoltă afaceri în Republica Moldova

a

Companiile IT, rezidente ale Parcurilor din industria IT care vor dezvolta afaceri în Republica Moldova, dar și cele existente vor fi taxate cu 7% din vânzări – impozit unic, potrivit unei legi votate astăzi în prima lectură de Parlament.

Astfel, impozitul unic de 7% din vânzări incorporează impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile sociale, prima de asigurare în medicină, impozitul pe bunurile imobile și cel rutier.

De asemenea, companiile IT vor fi scutite la importul monitoarelor, computerelor, echipamentului de rețea și echipamentelor necesare pentru realizarea genurilor de activitate ale rezidenților IT.

Pentru a vedea dacă lucrurile merg ca pe roate, statul va efectua o dată la trei ani verificări.

Ministrul Tehnologiei Informației, Pavel Filip a declarat că acordarea unei asemenea facilități are drept scop impulsionarea dezvoltării lui în condițiile în care ponderea în PIB este de 0,8%.

În ultimii ani, ponderea sectorului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) în economiile majorității statelor din Europa Centrală și de Est este în continuă creștere, iar în Republica Moldova acesta tinde să devină un factor cheie al dezvoltării sale. O demonstrează dinamica şi creşterea impresionantă a sectorului IT înregistrată pe parcursul ultimilor ani – un volum de peste 7 miliarde de lei în anul 2013 și o cotă de circa 0,8% din PIB. Exporturile industriei IT au crescut mai mult de 15 ori în perioada anilor 2005 – 2013 (de la 3,64 mil. USD până la 62,5 mil. USD).

Pentru a intra în vigoare legea urmează să fie votată și în lectura a doua.

You may also like

Comments are closed.

By