ANRE urmează să decidă cu cât vor fi ELECTROCUTAŢI moldovenii la buzunare de energie. Fenosa vrea o majorare de 50%

a

ANRE va examina în şedinţă publică solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică, anunţă agenţia.

ANRE anunţă că va convoca o şedinţă publică, la care va examina solicitările de aprobare a noilor tarife de distribuție și furnizare a energiei electrice prezentate anterior de către operatori. ANRE va face acest lucru după ce va finaliza procesul de verificare a datelor şi calculelor prezentate de aceeaşi operatori.

Distribuitorul de energie Gas Natural Fenosa a depus deja la ANRE o cerere de revizuire a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali. Motivul invocat este deprecierea cu 50% a leului față de dolarul american. Ultima dată tariful la energia electrică a crescut în primăvara anului 2012. Moldovagaz, de asemenea nu a exclus majorarea tarifului la gaz, motivul fiind același – deprecierea leului.

Gas Natural Fenosa solicită o majorarea tarifului la anergia electrică cu 50%. Directoarea companiei declara că în ultimii ani a apărut o nouă componentă în tarif. Este vorba de deprecierea leului care a generat pierderi în sector. „Astăzi suntem în situaţia când preţul real al energiei electrice pe care îl plăteşte consumatorul de 0,72 lei per kw/oră, în timp ce Gas Natural Fenosa achită CERS Moldovenească 1,28 lei kw/oră.

Radu a spus că diferenţa de curs a generat acumularea datoriilor de peste 1,472 miliarde de lei. „Noi cerem cel puţin cel puţin 50% majorarea tarifului de energia electrică, ţinând cont că datoria acumulată a fost repartizată de companie pentru următorii trei ani. Dacă vorbim de tariful mediu pentru consumatori atunci acesta ar trebui să fie de  circa 2,30 lei per kw/oră faţă de 1,52 lei. Pentru consumatorul final preţul este de 1,82 per kw/oră şi dacă aplicăm 50% atunci tariful ar fi de 2,58 lei”, spunea Radu.

 

You may also like

Comments are closed.

By