Urechean o ÎNTOARCE CA LA UNGHENI şi sare la beregata angajaţilor: Raportul de audit al BNM – impotent şi ruşinos

ure

Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, schimbă macazul în legătură cu raportul de audit al Băncii Naţionale a Moldovei şi susţine că raportul va fi revăzut şi modificat parţial. Asta, deşi la începutul şedinţei Urechean s-a opus cu vehemenţă oricăror modificări în document. El spunea că, „nu va fi făcut nici un târg”.

Înainte de prezentarea raportului de audit de către Victor Munteanu de la Curtea de Conturi, Urechean spunea că nu vor fi făcute modificări în document şi nu poate fi vorba de vreun târg cu Banca Naţională a Moldovei.

La discutarea raportului de către membrii curţii, presa a ieşit pe hol, dar de după uşă se auzea cum Serafim Urechean a luat la muşturluit auditorii, ameninţându-i că au zece zile la dispoziţie pentru a aduce raportul în ordine. „Până pe 6 iulie aveţi timp să faceţi alt raport, altfel o să vedeţi voi concedii”, a replicat Urechen pe un ton ameninţător.

Ba mai mult, preşedintele Curţii de Conturi le-a reproşat auditorilor că raportul „este o unul ruşinos şi impotent”. Asta deşi acelaşi Urechean spunea că la BNM se cheltuie bani pe picior larg.

La ieşirea din sala de şedinţe, Urechean a recunoscut că a ridicat vocea la auditori: „Am ridicat, eu sunt conducătorul acestei instituiţii şi am dreptul să ridic vocea, dacă trebuie”. Însă, a refuzat să spună dacă a calificat raportul ruşinos şi impotent, „N-am spus aceasta. Nu ştiu, nu am auzit. Asta nu e pentru voi, e pentru mine”.

Totodată, Urechean a precizat pe un ton împăciuitor că, „parţial raportul va fi modificat, deoarece este o întrunire intermediară, în caz dacă nu apăreau careva semne de întrebare la membrii Curţii de Conturi, atunci am fi luat o decizie, dar au apărut şi probleme din raportul BNM. Nu este nici un pas înapoi. Nu poate fi vorba de un oarecare târg, dar atunci când poziţia auditorilor diferă de cadru legislativ, noi trebuie să verificăm corect şi frumos o parte şi altă, excluzând târgul”.

El a spus că echipei de audit şi entităţii (BNM – n.r) le-a fost dat un termen ca  împreună să lucreze asupra acestui raport, ca acesta să corespundă integral standardelor internaţionale. „Este un lucru specific şi nu voi intra în detalii, mai sunt nişte lucurui care trebuie văzute. Accentele trebuie puse pe problemele principale şi nu pe cele secundare”.

Reamintim, că la 30 aprilie, când urma să fie prezentat raportul de audit, Urecehean s-a arătat vădit deranjat că nu este prezent guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu la audierea documentului. În rezultat, şedinţa a fost suspendată.

Raportul de audit al BNM constată o serie de nereguli privind cheltuirea banilor la banca centrală. Este vorba de acordarea primelor grase la salarii, cheltuieli nejustificate privind achiziţia biletelor de avion clasa business, credite de sute de mii de lei, acordate angajaţilor băncii la o rată de 0,5%, anual.

You may also like

Comments are closed.

By