Un locotenent-colonel din Moldova a dezertat din armată pentru a munci în Africa

a

Un locotenent-colonel din Armata Naţională a dezertat pentru a munci în Africa. Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale pentru dezertare, comisă de către un militar de rang înalt (locotenent-colonel) din cadrul Comandamentului Forţelor Aeriene a Armatei Naţionale.

Infracţiunea a fost constatată de procurorii militari în timpul unui control din oficiu, iniţiat în scopul verificării activităţilor de apărare ale Comandamentului militar.

Investigaţiile procurorilor au arătat că locotenent-colonelul a profitat de sprijinul comandamentului Forţelor Aeriene ale Armatei Naţionale şi, începând cu luna august 2012, nu s-a prezentat la serviciu timp de cel puţin o lună, perioadă în care s-a deplasat în Namibia (Africa), unde a prestat servicii contra plată pentru o companie privată.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii urmează să stabilească toate circumstanţele cazului, inclusiv perioada integrală în care militarul a lipsit de la serviciu, precum şi suma exactă care i-a fost retribuită învinuitului din bugetul statului drept salariu pe durata absentării nemotivate. De asemenea, procurorii vor investiga şi acţiunile abuzive şi neglijente ale reprezentanţilor comandamentului ierarhic superior, care au admis şi tolerat dezertarea militarului.

Pentru infracţiunea de dezertare legislaţia prevede amendă în mărime de 500 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 5 ani.

You may also like

Comments are closed.

By