Un fost bancher aruncă la gunoi POPULISMUL naţionalizării BEM al lui Filat şi Lupu: Minte acolo nu este

a

Situaţia de la Banca de Economii rămâne tensionată, iar autorităţile se pare că s-au culcat pe o ureche şi nu întreprind nimic pentru a soluţiona problema. Economistul Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor, declară că a trecut deja jumătate de an, iar proprietarii băncii nu se interesează de situaţia instituţiei financiare.

Furtună spune într-un interviu pentru Europa Liberă că toate cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank trebuie lichidate aşa cum au recomandat instituţiile financiare internaţionale, care au încetat colaborarea cu ţara noastră.

„Iată, a trecut o jumătate de an şi nu am auzit ca proprietarii să îşi facă griji de Banca de Economii. Este o bancă cu capital minus. Asta nu e bancă. Banca trebuie să aibă capital propriu corespunzător modelului de business care îl face sau cu care tinde să se ocupe”,explică Furtună.

Referindu-se le naţionalizarea Băncii de Economii, Furtună susţine că ţara nu are bani să îşi finanţeze necesităţile cotidiene, darămite să se ocupe cu aşa chestiuni. El atrage atenţia asupra unor probleme cu creditorii băncii, cu persoanele fizice şi cele juridice care îşi păstrau economiile sub formă de depozite sau în conturi curente la BEM şi care vor avea de pierdut.

Economistul aminteşte şi despre situaţia neclară până în prezent cu acţionarii Băncii de Economii. „Noi nu avem astăzi o viziune clară asupra acţionariatului BEM, de celelalte nu mai vorbesc. Aici sunt pasive de proporţii care cer asigurare, astea-s probleme. A fost hotărârea Adunării Generale cu privere la majorarea de capital cu subscriere, în urma căreia statul şi-a pierdut pachetul majoritar. CSJ a anulat emisiunea suplimentară. Pur tehnic, e posibil ca statul să intre în proprietatea băncii, dar sunt probleme de esenţă cum statul să intre în proprietatea unei bănci falimentate de alţi proprietari. Ea a fost dusă la faliment de conducerea necorespunzătoare care s-a asigura după schimbarea acţionariatului şi unde statul nu mai decide, deşi avea pârghii, nu a influenţat, a fost indiferent prin reprezentanţii săi şi nu a făcut nici un fel de zarvă.

Furtună afirmă că dacă se face naţionalizarea conform normelor economiei de piaţă, apar probleme, deoarece e o societate pe acţiuni deschisă, care are expunere la bursă. Astfel, statul pentru a acapara mai mult trebuie să meargă la bursă. El sugerează că statul nu are minte, dacă s-a ieşit cu propunerea de naţionalizare a băncii în condiţiile în care a fost capabil s-o devalizeze. „Statul să iasă cu propunerea de a cumpăra acţiuni poate aşa un stat, care a fost capabil să devalizeze, dar minte acolo nu e”.

Acum câteva săptămâni, liderul PLDM, Vlad Filat şi a liderului PD, Marian Lupu au dat frâu liber declaraţiilor populiste, menţionând că BEM va fi naţionalizată.

Propunerea celor doi a fost dur criticată de instituţiile financiare internaţionale. Bunăoară, Banca Mondială declara că există riscul unui nou jaf, dacă banca va fi naţionalizată.

 

You may also like

Comments are closed.

By