Stomatologul de la Victoriabank TULBURĂ APELE. A pus piciorul în prag la plata dividendelor. BERD – îngrijorată de situaţia de la bancă

a

Situaţia din jurul Victoriabank rămâne tensionată. Acţionarul majoritar de la instituţia financiară, compania cipriotă Insidown LTD reprezentată de controversatul avocat Parlamentar care ar fi muşamalizat torturile din comisariate a tinerilor – participanţi la protestele din 7 aprilie 2009 , Anatolie Munteanu s-a opus la două chestiuni de pe agenda Adunării Acţionarilor de la bancă.

Pe agenda Adunării Acţionarilor au fost incluse opt chestiuni. Este vorba de examinarea dării de seamă financiare a băncii pentru anul 2014, darea de seamă a Consiliului băncii, darea de seamă a Comisei de Cenzori, privind repartizarea profitului pentru anul 2014, repartizarea profitului pentru anul 2015, retribuţia comisiei de cenzori, confirmarea companiei de audit şi operarea modificărilor la statutul băncii.

Se pare că acţionarul Insidown LTD vrea să schimbe mersul lucrurilor la bancă în condiţiile în care reprezentantul companiei, Anatolie Munteanu nu a votat pentru prezentarea raportul Consiliului de Administraţie al băncii prezentat de Victor Ţurcan şi acţionar al băncii. Ţurcanu a atras atenţia că scandalul din jurul băncii continuă să persiste în condiţiile în care CA al băncii rămâne suspendat şi nu-şi poate exercita atribuţiile. Scandalul de la Victoriabank a izbucnit în toamna anului trecut după ce CA-ul băncii a depistat mai multe încălcări privind acordarea creditelor de către executivul băncii. În rezultat, contractul cu preşedintele băncii, Natalia Politov Cangas, care expira la sfârşitul lunii septembrie nu a fost prelungit. Ulterior, acţionarul Octavian Brumă a atacat în instanţă deciziile CA-ului băncii şi alegerii acestuia în luna februarie 2014, ceea ce a împiedicat consiliul să o măture Natalia Politov-Cangaş de la bancă.

În condiţiile în care CA-ul băncii este suspendat, instituţia financiară nu poate acorda credite ce depăşesc 10% din capitalul băncii.

De asemenea, Anatolie Munteanu a votat împotriva repartizării profitului băncii pentru anul 2014.  Este vorba de plata dividendelor în sumă de 59,5 mil. de lei din şi 198,5 mil. de lei pentru capitalizarea băncii din totalul profitului de 198,5 mil. de lei. Astfel, chestiunea nu a acumulat 2/3 din numărul necesar de voturi, doar 59,08% voturi, pro.

Cel mai interesant este că Alphabank, care deţine 12,5% din acţiunile Victoriabank a propus că 40% din profitul băncii pentru anul 2015 să fie repartizat pentru dividende, iar reprezentantul Insidown LTD a votat.

BERD, îngrijorată de situaţia de la Victoriabank

După audierea raportului financiar al Victoriabank, BERD, unul din acţionarii importanţi, care deţine 15,06% din capitalul băncii a declarat prin reprezentantul său la adunare, Alexandru Tănase că BERD îşi exprimă îngrijorarea vizavi de suspendarea CA şi că problema trebuie soluţionată cât mai urgent. BERD se arată îngrijorată şi de faptul că în raportul financiar al băncii prezentat în faţa acţionarilor nu se spune nimic despre investigaţia Kroll, care a developat că valoarea expunerilor mari a Victoriabnak la Banca de Economii fiind de 1,8 miliarde de lei în noiembrie anul trecut. „Asemenea situaţii trebuie evitate”, a precizat Tănase.

Pentru acest an Victoriabank îşi propune să acumuleze un profit de 222,09 mil. de lei faţă de 199 mil. de lei anul trecut. Banca îşi propune să vândă gaj în sumă de 215 mil. de lei, deşi în 2014 valoarea comercializată a constituit 40 mil. de lei.

Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după valoarea activelor, care în 2014 au constituit 12,1 miliarde de lei. Victoriabank este prima bancă apărută în Republica Moldova, fondată în 1989. Potrivit datelor Estimator -VM , Victoriabank ocupă locul trei în ratingul eficienței bancare. Activele băncii la sfârșitul lunii noiembrie 2014 însumau 12,7 miliarde de lei, iar rentabilitatea capitalului băncii (ROE) a constituit 6,4%.

În noiembrie anul trecut, 38,3% din acțiunile Victoriabank au fost vândute la Bursa de Valori companiei cipriote Insidown LTD, iar potrivit unor informații pachetul ar fi deținut de oameni influenți din Republica Moldova, deşi ca beneficiar final apare un medic stomatolog din Germania. Ba mai mult compania ar fi implicată în spălările de bani în cazul Magnitsky.

Acționarii Victoriabank sunt Victor Țurcan – 10,45%, care împreună cu rudele și familia controlează circa 25% din capitalul băncii. Acționarii instituției financiare mai sunt BERD – 15,06%, Alphabank România – 12,50% și Insidown LTD – 38,2%.

You may also like

Comments are closed.

By