SIS: Cavcaliuc ține „krîșa” cazinourilor!

jocuri

Cel puțin doi polițiști cu înalte funcții de răspundere ar putea fi implicați în afacerile cu jocurile de noroc, scrie deschide.md. Conform unui note de sinteză întocmită de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), o fotocopie a căreia a ajuns la redacția Deschide.MD, este vorba de Gheorghe Cavcaliuc, șef interimar al Inspectoratului Național de Poliție (IGP), și Veaceslav Trohin, fost colaborator al Direcției de investigare a fraudelor de la Inspectoratul Național de Investigații.

Sinteza a fost expediată Procuraturii și Centrului Național Anticorupție și este atașată la un dosar despre care nu se cunosc prea multe detalii.

Dar, potrivit datelor cuprinse în această sinteză, au fost recepționate semnalări că implicații preponderente în protejarea agenților economici (cu afaceri în domeniul cazinourilor – n.r.) ar avea angajați ai organelor:

– poliție (EX: IGP – Gheorghe CAVCALIUC, Direcția Investigare a fraudelor a INI a IGP, Secția Investigare Fraude a mun. Chișinău – Veaceslav TROHIN);
– fiscale (persoane din securitatea internă);
– metrologie (certificare);
– protecția consumatorului (control);
– altele (autorizare, control licență);

Ca argument pentru faptul că afacerile cu jocuri de noroc sunt protejate de persoane cheie din instituțiile de stat, autorii raportului notează că NU au fost recepționate informații cu privire la măsuri de control exigente sau sistematice în privința localurilor care câștigă din astfel de faceri. Asta în timp ce, ca abordare paralelă, au fost semnalate în perioade sezoniere, blocarea activității producătorilor și exportatorilor de producție agricolă, inclusiv ușor alterabilă, prin instrumente birocratice, controale de poliție, instalări de posturi fiscale, etc.

De asemenea, în raportul citat figurează și alte nume ale unor foști polițiști sau actuali procurori sau judecători, care ar proteja activitatea unor cazinouri aflate totalmente în afara legii. Drept exemplu, sunt aduse un local amplasat lângă ASEM, în Chișinău, pe care l-ar proteja, din umbră, procurorul sectorului Buiucani, Eduard Mașnic, sau un alt cazino, amplasat în incinta Teatrului Eminescu, protejat de alți factori de decizie de la Curtea Supremă de Justiție.

Pagini din raportul „Conotațiile jocurilor de noroc în contextul securității naționale”

În context, Deschide.md amintește că, acum două săptămâni, Centrul Național Anticorupție anunța că directorul adjunct al Camerei de Licențiere a fost pus sub bănuială că i-ar fi ar fi protejat, contra unor remunerări ilicite, pe autorii unei scheme frauduloase cu aparate de joc. Tot atunci, procurorii anticorupţie și ofiţerii CNA, împreună cu inspectori de la Inspectoratul Fiscal principal de Stat au efectuat peste 50 de percheziţii în toată ţara la mai multe firme care prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc.

Sursa: deschide.md

You may also like

Comments are closed.

By