Se MAI cere o demisie de onoare // BALAN l-a „săpat” pe Gaburici, dar are scheletele sale în dulap

balanbodrug

Deși, în virtutea funcției, i-a revenit misiunea să-l distrugă pe Gaburici pentru diploma falsă, Oleg Balan, ministrul afacerilor interne din partea PLDM, are și el grave probleme legate de domeniul învățământului.

Oleg Balan, ministrul afacerilor interne, a fost numit ilegal în funcția pe care a deținut-o anterior – cea de rector al Academiei de Administrare Publică, se arată într-un document al Procuraturii Generale, transmis premierului în exercițiu Chiril Gaburici.

Din documentul publicat de blogerul Corneliu Gandrabur reiese că Guvernul a încălcat legea în mai 2014, atunci când l-a confirmat pe Balan în funcția de rector, deoarece concursul s-a desfășurat cu încălcări (a participat o singură persoană). În aceste condiții, potrivit Procuraturii, ar fi trebuit să fie organizat un alt concurs, ceea ce nu s-a făcut.

„Deși de fiecare data se zice ca Moldova trebuie sa fie un stat de drept, de cele mai multe ori găsim persoane cu demnitate publică care preferă să încalce legea, în loc să o apere și să o promoveze. Este și cazul actualului ministru de interne, Oleg Balan, numit ilegal în funcția de rector al Academiei de Administrare Publică, apoi, tot ilegal, și-a suspendat contractul, păstrând funcția pentru zile negre – cum ar fi căderea Guvernului”, scrie Corneliu Gandrabur.

Astfel, el menționează că pe lângă faptul că Balan a fost confirmat ilegal în funcție, după ce a fost numit în funcția de ministru, acesta a făcut astfel ca să nu-și piardă și vechiul job (obținut ilegal). Ordinul de suspendare din funcție pe durata mandatului de ministru a fost emis de Cancelaria de Stat, care, după cum menționează Procuratura, nu avea nicio atribuție în această situație.

„Constatăm cu tristețe, că în fruntea unor ministere importante sunt puse persoane lipsite de integritate care, încălcând legile RM, obțin funcții importante, păstrându-și scaunul moale, pentru orice situație. De menționat, că suspendarea contractului nu duce și la calcularea termenului mandatului. Astfel, dacă mandatul de rector este de 5 ani, iar Balan ar sta 4 ani în Guvern, atunci, după expirarea mandatului de ministru, ar mai avea încă 4 ani de mandat de rector, pentru ca unul deja l-a irosit, aflându-se ilegal în funcția de rector. În așa fel, Balan poate păstra funcția de rector al Academiei aproape 10 ani, însă fiind numit doar o singură dată”, scrie Gandrabur.

Procuratura îi solicită Guvernului să anuleze ordinul Cancelariei de Stat privind suspendarea din funcție a lui Balan și organizarea unui nou concurs la funcția de rector al Academiei de Administrare Publică.

„Eu sper că următorul premier o să aibă demnitate și nu va pleca urechea la cei lipsiți de integritate. Sper să desemneze un alt ministru, pentru că actualul este total lipsit de respectul față de lege și de reforme, plus că nu este văzut cu ochi buni de către donatorii externi. Or, Ambasada Suediei a spus clar că nu vor veni fonduri atâta timp cât Balan va fi Ministru”, concluzionează Corneliu Gandrabur.

You may also like

Comments are closed.

By