SE ÎNTÂMPLĂ: Grecia intră în faliment? Discuţiile lui Tsipras cu creditorii au ÎNGHEŢAT

a

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a reluat negocierile de urgență cu creditorii la Bruxelles în încercarea de-a ajunge la un acord prin care Grecia să evite intrarea în faliment săptămâna viitoare.

Discuțiile dificile de miercuri (24 iunie) nu au adus vreo ieșire din impas, întrucât Grecia a respins reformele propuse de UE și FMI. Obiectivul discuțiilor este de a ajunge la un acord astfel ca el să poată fi aprobat mai întâi de miniștrii de finanțe din zona euro, apoi de liderii țărilor din UE la summit-ul care începe la Bruxelles joi, 25 iunie, seara, continuând vineri.

Grecia are de făcut față unei scadențe față de FMI la sfârșitul lunii curente, adică pe 30 iunie.

Şefa FMI, Christine Lagarde spunea acum două zile că Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI.

Potrivit regulilor FMI, dacă o ţară întârzie plata datoriilor, atunci pierde imediat dreptul la noi fonduri, până la stingerea obligaţiilor financiare. Angajaţii Fondului contactează împrumutatul pentru a-i cere să achite datoria. Dacă datoria nu este plătită după o lună, directorul FMI notifică board-ul şi după încă o lună şeful Fondului emite o plângere oficială, adresată board-ului.

În timp ce procedurile Fondului pot dura doi ani, penalizarea finală fiind excluderea ţării respective din FMI, CDS-urile (asigurările de neplată) Greciei ar putea fi activate imediat, în funcţie de decizia Asociaţiei Internaţionale pentru contracte SWAP şi instrumente derivate.

You may also like

Comments are closed.

By