SCANDALUL SE AMPLIFICĂ // Fotoliul șefei de la Teleradio se clatină și mai tare. După fals și plagiat, un act de discriminare gravă ar putea-o costa funcția.

olga-bordeianu

Gafă uriașă a noului președinte de la Teleradio-Moldova. În discursul său de prezentare a proiectului de intenție, Olga Bordeianu a afirmat că “chiar și țiganii” au o emisiune la televiziunea natională, fapt care discriminează în mod evident etnia rromă, plasându-i la nivelul cel mai de jos al societății.
În timp ce încerca să explice modificările pe care și le dorește în grila televiziunii naționale, Bordeianu a comis o discriminare gravă la adresa rromilor, numindu-i “țigani” și categorisindu-i sugestiv drept o minoritate inferioară. “Am foarte multe întrebări pe margina grilei. Deoarece, eu înțeleg… Sunt foarte multe emisiuni pentru minoritățile naționale și demografice, precum pentru găgăuzi, pentru bulgari, pentru ruși, pentru țigani chiar.”

Prezentarea puteți să o urmăriți aici

Cel care a sesizat elementul discriminatoriu este chiar baronul rromilor, Artur Cerari, care, într-o intervenție la Radio Moldova, o acuză pe nouă șefă de la TRM că nu utilizează corect termenii pentru etnii. “Un președinte din mass-media trebuie să cunoască că noi suntem rromi. Ne afectează, pentru că e normal și e corect să fim numiți rromi.”

Afirmația Olgăi Bordeianu poate fi obiectul unei reclamații la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, dacă se vor sesiza asociațiile care apără interesele celor aproximativ 150 de mii de romi din Moldova. Cazuri similare au mai existat între autorități și comunitatea rromilor. În 2010, ministrul de atunci al Educației, Leonid Bujor, le-a cerut scuze rromilor pentru că a admis utilizarea termenului “țigani” în actele oficiale.

Nu este singura greșeală care îi pune în pericol funcția noului șef de la Teleradio-Moldova. Olga Bordeianu mai este acuzată că și-a faslificat CV-ul, pretinzând că a absolvit academia new-yorkeză de film. Ea și-a trecut această prestigioasă instituție la capitolul studii din CV-ul pe care l-a prezentat la concursul pentru șefia TRM. Ulterior, Bordeianu a declarat pentru Radio Europa Liberă că a fost o eroare și că a făcut doar un stagiu de două săptămâni la Moscova, organizat de New York Film Academy. CV-ul acesteia, prezentat Consiliului de Observatori TRM, nu conține însă nici o specificare despre stagieri, ci doar despre studii.

Olga Bordeianu mai este acuzată și de plagiat, după ce internauții moldoveni au descoperit că un pasaj din proiectul ei de intenție, prezentat juriului de la TRM, este copiat dintr-o teză despre Televiziunea Română a unei tinere.

Șase organizații de media de la Chișinău s-au sesizat deja în privința acestor acuzații și au solicitat demisia de onoare a celor cinci membri ai Consiliului de Observatori care au votat-o pe Olga Bordeianu președinte la TRM. Consiliul a decis să verifice datele și a admis că votul ar putea fi reluat.

You may also like

Comments are closed.

By