11 C
Chișinău
Wednesday, April 14, 2021

România primeşte întăriri de peste Atlantic: americanii aduc TUNURI ŞI TANCURI

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

România va găzdui arme americane, a anunțat secretarul american al Apărării, Ashton Carter, la Berlin. Șeful Pentagonului a confirmat astfel oficial decizia privind prepoziționarea de tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane în România, Bulgaria, Polonia şi statele baltice, ţări care au acceptat aceste echipamente pe teritoriile lor, în contextul noului mediu securitar european, afectat de acţiunile agresive ale Rusiei, scrie romanialibera.ro.

SUA vor amplasa armament greu în şase state din estul Europei, membre NATO, măsură prin care Washingtonul îşi asigură aliaţii că vor fi apăraţi în eventualitatea unei agresiuni din partea Rusiei. Secretarul american al Apărării, aflat în turneu în trei ţări europene şi care va participa la reuniunea omologilor din NATO de la Bruxelles (24-25 iunie), a ţinut să precizeze că „Statele Unite sunt profund angajate în apărarea Europei, aşa cum au fost de decenii“. Washingtonul va face mai mult pentru  asigurarea aliaţilor, în special a ţărilor din fostul bloc sovietic, îngrijorate de actuala politică a Moscovei. Ţările baltice au cerut prezenţa permanentă a trupelor NATO pe teritoriul lor.

Statele Unite vor contribui cu unităţi de comando, avioane de luptă şi capacităţi de supraveghere la noua desfăşurare a „Forţei de reacție rapidă“ a NATO, pregătită ca răspuns la o eventuală agresiune a Rusiei în estul Europei. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a precizat că SUA vor prepoziţiona în Estonia, Letonia, Lituania, România, Polonia şi Bulgaria tancuri, vehicule blindate Bradley, tunuri autopropulsate şi alte echipamente militare, operaţiune de asigurare a aliaţilor din NATO preocupaţi de intervenţia Rusiei în Ucraina şi de agresivitatea rusă faţă de estul Europei.

 

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img