Republica Moldova, printre statele din Europa cu cel mai mic preţ la gaz

a

Republica Moldova este printre statele din Europa cu cel mai mic preț la gaz şi ocupă locul 30 în clasament, iar populația achită echivalentul a 18,8 ruble ruseşti (6,3 lei)  pe metru cubi de gaz şi a rămas neschimbat faţă de anul precdent, potrivit Ria Rating.

În România, vecina Republicii Moldova, care achiziţionează de la Gazprom doar 30% din necesarul de gaz, preţul metrului cub de gaz pentru consumatori este de 19,1 ruble (6,4 lei), iar în Ucraina consumatorii achită pe metrul cub de gaz 15 ruble (5,1 lei).

În topul statelor cu cel mai scump gaz livrat consumatorilor este Suedia cu 68 de ruble pe metru cub sau echivalentul a 23,12 lei urmată de Portugali şi Spania cu câte 62,1 ruble ruseşti (24,8 lei) respectiv 57,3 ruble ruseşti (19,4 lei). La polul opus, pentru gazul consumat achită populaţia din Uniunea Vamală. Astfel, cel mai ieftin gaz este în Kazahstan – 3,7 ruble ruseşti pe metru cub (1,2 lei), iar Rusia s-a clasat pe locul trei de la urmă cu cel mai ieftin gaz – 5,1 ruble pe metru cub (1,7 lei). Preţul este mai mic de 6,8 ori faţă de media europeană. Înaintea Rusiei s-a situat Belarus, unde consumatorii achită pe metru cub 6,1 ruble ruseşti (2,07 lei).

gaz

You may also like

Comments are closed.

By