Peste două săptămîni, moldovenii sunt chemați din nou la urne. În peste 400 de localități nu au fost aleși primarii (CEC)

cec

Potrivit CEC, în cadrul alegerilor locale generale desfășurate ieri, 14 iunie 2015, au fost aleși primarii în 438 localități din țară. În celelalte 458 de localități nici un candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor ce-au participat la votare. În termen de două săptămâni va fi desfășurat al doilea tur de scrutin.

De asemenea, în două localități, și anume s. Ulmu, raionul Ialoveni și s. Topal, raionul Cimișlia, în decurs de două săptămîni, va avea loc votarea repetată. În prima localitate, din motiv că n-a fost asigurată prezența minimă de 25% din alegători, iar în al doilea caz, că procesul electoral a fost întrerupt după ce au fost vandalizată secția de votare.

Repartizarea, pe țară, a mandatelor după apartenenţa politică arată astfel, conform datelor preliminare:

Partidul Liberal Democrat din Moldova – 181
Partidul Democrat din Moldova – 147
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 31
Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 22
Partidul Liberal – 13
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” – 7
Partidul Politic “Partidul Nostru” – 2
Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie” – 1
Candidat independent – 34
Ceilalţi concurenţi au obţinut cumulativ pe ţară mai puţin de 1 %.

Spre deosebire de actualul scrutin, în cadrul alegerilor locale generale din 5 iunie 2011, din primul tur au fost aleși primarii în 645 localităţi.

În 10 localităţi (Mihăileni, rn. Briceni; Ciripcău, rn. Florești; Semionovca, rn. Ștefan Vodă; Horodiște, rn. Rezina; Puhoi, Molești și Zîmbreni din rn. Ialoveni; Zahoreni, rn. Orhei, Beșalma și Avdarma și UTAG) candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. În toate aceste cazuri în buletinul de vot era înscris cîte un singur concurent electoral.

You may also like

Comments are closed.

By