UPERCUT-UL comuniştilor pentru hoţii miliardului de la BEM: Au cerut BNM publicarea numelor celor care nu şi-au plătit creditele la bancă

a

Comuniștii au cerut Băncii Naționale să dea în vileag numele celor care nu și-au plătit creditele luate de la Banca de Economii, pe care partidele guvernării voiau s-o salveze cu banii publici, naționalizând-o.

Potrivit scrisorii adresate BNM, PCRM spune că publicarea informaţiilor despre debitorii răuplatnici ar oferi acces liber la informaţia privind siguranţa sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova.

Solicitarea comuniştilor vine la doar două zile după ce Curtea Constituțională s-a expus vizavi de hotărârile secrete ale fostului premier, Iurie Leancă şi ale ex-ului Chiril Gaburici privind acordarea garanţiilor Guvernului pentru două tranșe de împrumuturi de urgenţă, acordare Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank de către BNM. Curtea a spus că anumite informații de interes public pot fi ținute secrete, dacă astfel sunt apărate interesele cetățenilor sau securitatea națională, dar tăinuirea trebuie să fie excepțională și justificată.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa spunea că vinovaţi de situaţia jalnică în care a ajuns BEM se fac liderul PLDM Vlad Filat şi Victor Bodiu. „Întâi de toate, el (n.r.  – Vlad Filat) cu Victor Bodiu au mascat lucrurile ce ţineau de BEM astfel, încât eu să nu-mi dau seama cine stă în spate. Ei au preluat controlul la BEM în august 2012 şi au reuşit să joace cu mine. Primul semnal, care mi-a dat de înţeles cum stau lucrurile a apărut pe 4 noiembrie 2012. Eu am trimis la Guvern o scrisoare, prin care întrebam de ce a fost scos sechestrul pe acţiunile de la BEM, aplicat în cadrul a şase dosare pornite la cererea MF. Peste trei zile, după şedinţa de dimineaţă la prim-ministru, el mi-a reproşat în prezenţa altor martori: „Tu mai ai să-mi scrii scrisori oficiale? Eu am dat indicaţii să fie scos sechestrul, mai ai întrebări?”, povestea Negruța.

You may also like

Comments are closed.

By