Miliardele ASCUNSE SUB ŞAPTE LACĂTE ale lui Leancă şi Gaburici acordate băncilor furate au încălcat interesul public

a

Garanţia Guvernului privind acordarea de către Banca Naţională a Moldovei a două credite de urgenţă Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale în sumă de 15 miliarde de lei încalcă interesul public, potrivit deciziei Curţii Constituţionale.

„Restrângerea dreptului la informaţie poate avea loc doar atunci când are la bază  un scop real şi justificat privind protecţia cetăţenilor sau siguranţa naţională, iar interesul public pentru aflarea informaţiei nu prevalează. Orice restrângere a accesului la informaţiei inclusiv categoriile din informaţiile care sunt specifice care nu pot fi dezvăluite trebuie să fie prevăzute de lege pentru protecţia unui interes legitim. Autorităţile urmând să demonstreze că divulgarea informaţiei ar afecta siguranţa cetăţenilor”, se arată în hotărârea Curţii Constituţionale.

Curtea va decide cu discernământ în cazul de restrângere a accesului la informaţie prin actele Parlamentului, ale Preşedintelui şi ale Guvernului.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au intrat sub administrarea specială a BNM la sfârşitul anului trecut, după ce au fost jefuite de 1 miliard dolari SUA, iar pentru a evita un colaps al băncilor devalizate, acestea au fost creditate cu circa 16 miliarde de lei pentru a-şi onora obligaţiile financiare faţă de deponenţi. Prima hotărâre de acordare a garanţiei Guvernului în sumă de 9,5 miliarde de lei a fost semnată de fotul premier, Iurie Leancă în noiembrie anul trecut, iar cea de a doua, în sumă de peste 5 miliarde de lei, a fost semnată de premierul care a demisionat acum două săptămâni, Chiril Gaburici.

You may also like

Comments are closed.

By