11 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

METEO // Canicula pune stăpânire pe ţară. Vor fi +36 de grade

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Meteorologii anunţă, pentru zilele care urmează, temperaturi ridicate, de peste 35-36 de grade.

Duminică, termometrele vor indica, în orele amiezii, între +30…+34 de grade, ceea ce înseamnă că în mod real se vor resimţi temperaturi de peste 35 de grade. Vântul va sufla cu 5-8 m/s. Pentru luni, sunt prognozate temperaturi și mai ridicate: de până la +34 în nordul țării, până la +35 de grade – în Centru. În sudul republicii va fi și mai cald: mercurul termometrelor va urca până la +36 de grade, adică vor fi resimțite în jur de 38 de grade Celsius.

Marți vor cădea ploi cu descărcări electrice.

meteo

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează cetățenii să fie prudenți în zilele caniculare. Avertizările salvatorilor țin de securitatea oamenilor atunci cînd merg la scăldat. Atenție maximă celor care au probleme de sănătate și celor care au consumat băuturi alcoolice, pericolul în aceste cazuri fiind mai mare. Este recomandat scăldatul doar în bazinele acvatice special amenajate și pînă la indicatoarele stabilite pe suprafața apei. Interzis este înotul cu obiecte improvizate și săriturile în apă de la înălțimi periculoase. Minorii necesită monitorizare maximă în aceste condiții. Copiii trebuie să meargă la scăldat doar însoțiți de maturi, în caz contrar pot fi în pericol, fără ca cineva să-i poată ajuta.

Un alt pericol în zilele cu temperaturi mari sunt focarele de vegetație. Pentru a evita incendiile de vegetație pe suprafețe mari, cei care igienizează teritoriile prin ardere, sînt rugați să supravegheze aceste focare. Rugurile trebuie stinse la plecare și după picnic. Altfel, focul ar putea cuprinde suprafețe mari, cu pericol pentru spații locative și forestiere. În situații de risc, apelați numărul de telefon 901 pentru alertarea salvatorilor și pompierilor.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img