LA FUNDUL SACULUI! Moldova ar putea intra în insolvenţă, dacă nu primeşte bani de la FMI

a

Premierul Chiril Gaburici susţine că Republica Moldova are nevoie urgent de un acord cu FMI, de altfel, a lăsat să se înţeleagă, ţara ar putea intra în incapacitate de plată.

„Îmi doresc foarte mult să semnăm un acord cu FMI, altfel noi vom fi în situaţia în care vom trebui să revedem numărul de angajaţi pe care îi avem în instituţiile statului, şi costurile. Asta ar fi soluţia în care nu avem suport adiţional. Eu m-am angajat să discut cu toţi partenerii politici pentru a putea soluţiona cerinţele înaintate de FMI. Aceasta ar fi unica soluţie prin care Republica Moldova ar putea ieşi din situaţia în care se află acum”, a precizat Gaburici la emisiunea În Profunzime de la ProTv.

El a spus că înţelege că acum este perioada alegerilor locale, dar „eu încerc şi le-am sugerat şi liderilor politici să ne pregătim de vizita FMI de săptămâna viitoare”. Una din condiţiile înaintate de fond este lichidarea celor trei bănci jefuite – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. „Continui să spun că lichidarea celor trei bănci este soluţia cea mai bună pentru a reduce cheltuielile cu ele”.

Premierul s-a arătat dezamăgit de activitatea guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, lăsând să se înţeleagă că acesta se face vinovat de devalizarea celor trei bănci intrate sub administrare specială la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut.

Lipsa unui program cu FMI ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 2,238 miliarde de lei (echivalentul a circa 116,0 mil. dolari SUA), dintre care granturi – 896,8 mil. lei (echivalentul a 46,5 mil. dolari SUA) și împrumuturi – 1 341,4 mil. lei (echivalentul a 69,5 mil. dolari SUA).

FMI de nenumărate ori a atras atenţia la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic. Or, tocmai din această cauză, dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor, Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD. Asta după ce Executivul de la Chișinău, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură și a majorat pensiile și salariile funcționarilor.

You may also like

Comments are closed.

By