FMI s-a răzgândit! Misiunea nu mai vine în Republica Moldova

a

O misiune FMI, care urma să vină în Republica Moldova săptămâna viitoare, şi-a suspendat vizita ca urmarea a demisiei neaşteptate a premierului Chiril Gaburici, de la sfârşitul săptămânii.

Precedenta vizită a experţilor FMI a avut loc la începutul lunii aprilie, când a fost prezentată noua şefa a misiunii în Moldova, Ivanna Vladkova-Hollar.

Lipsa unui program cu FMI ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 2,238 miliarde de lei (echivalentul a circa 116,0 mil. dolari SUA), dintre care granturi – 896,8 mil. lei (echivalentul a 46,5 mil. dolari SUA) și împrumuturi – 1 341,4 mil. lei (echivalentul a 69,5 mil. dolari SUA).

FMI de nenumărate ori a atras atenţia la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic. Or, tocmai din această cauză, dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor, Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD. Asta după ce Executivul de la Chișinău, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură și a majorat pensiile și salariile funcționarilor.

You may also like

Comments are closed.

By