Ei se jură că n-o fură, dar i-am prins cu BEM-ul ÎN GURĂ

a

Banca de Economii, care a fost furată de toate guvernările care s-au perindat în Republica Moldova, urmează să fie naţionalizată. La această concluzie au ajuns lideri PD şi PLDM.

„Poziţia noastră este una solidară. Această bancă urmează a fi naţionalizată. Urmează a fi întreprinse toate măsurile şi toate acţiunile necesare ca această bancă să activeze în continuare, cei care se fac vinovaţi să fie pedepsiţi, iar banii să fie readuşi înapoi în bancă”, a spus președintele PLDM, Vlad Filat.

Liderul democraţilor, Marian Lupu susţine că naţionalizarea BEM va presupune asigurarea unui management eficient, conform standardelor europene, dar şi asigurarea transparenţei instituţiei financiare.

Decizia PLDM şi PD a fost criticată dur de economişti şi experţi. Directorul executiv al Centrului Expert Grup, Adrian Lupuşor scrie pe Facebook: „Ce faci cu o bancă aflată în administrarea statului și care mereu era folosită ca o „vacă de muls” pentru toate guvernările? Bingo! O naționalizezi!”.

Fostul ministru al Finanţelor, Veceslav Negruţa susţine că decizia celor două formațiuni politice nu e nouă. Astfel de manevre au fot făcute şi pe timpul bolşevicilor, şi pe vremea comuniştilor din 2001.

„Cine are de câştigat? Statul sau cei care rămân fără acţiuni? Cred că în toate variantele descrise Statul este perdantul. Mai bine zis, contribuabilul, care nu are nici o vină pentru deciziile politice. Cele de azi, de naţionalizare. Şi pentru cele din 2013. Pentru că trebuie să se recunoască public – a fost decizie politică în 2013, de devalizare a Statului de pachetul majoritar de 56,1%, în august 2013. Şi trebuie asumate consecinţele acelei decizii politice, „materializate” în 2014. Recunoaşteţi propria decizie politică de atunci! Şi nu chinuiţi procurorii (2015) şi vice-miniştrii (2013), incluşi în comisii de formă”, explică fostul ministru al Finanţelor.

El spune că această decizie, de naţionalizare, nu are nimic cu grija pentru deponenţi sau grija pentru BEM. S-a pompat finanţare excepţională în BEM de la BNM, deja mai mult decât volumul depunerilor. Decizia de azi este, de fapt, un semnal clar:

Guvernul nu are mandat şi spaţiu să negocieze cu FMI reluarea colaborării, dacă sectorul bancar este o condiţie. Este o decizie pripită, pentru că nu are la bază unele evaluări şi o expertiză din partea BNM sau a experţilor FMI. Naţionalizarea decisă azi este contrară tuturor obiectivelor şi strategiilor oficiale existente în Republica Moldova. Decizia de azi este una politică şi consecinţele care vor urma trebuie asumate de către alianţă și de această dată.

Negruţa se întreabă retoric dacă ştie cineva preţul naţionalizării. Dar al altor opţiuni? Cel valoric. Dar şi cel politic…

Cum a fost lăsată Banca de Economii fără nici un leu în cont

Fostul preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe a făcut mai multe dezvăluiri privind delapidarea Băncii de Economii, în care arăta cu lux de amănunte cum firma „Caravita” a nepotului liderului PLDM Vlad Filat a beneficiat de credite de sute de milioane de la Banca de Economii. Detalii vedeţi AICI.

După acordarea creditelor în stânga şi în dreapta cu gajuri fictive şi cu o valoare mult mai mică faţă de cea de piaţă, la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, Banca de Economii avea doar 40 mil. lei în cont, iar situaţia devenise critică. Pentru a evita colapsul Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială şi a oferit un credit de urgenţă de 9,7 miliarde lei. Cel mai interesant este că după ce BEM a fost lăsată fără bani, o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, luată peste noapte, a întors banca statului, doar că fără bani.

Curtea și-a motivat decizia prin faptul că trei acționari minoritari nu au fost anunțați de Adunarea Acționarilor, din 29 august 2013, când a avut loc emisiunea suplimentară de acţiuni de le BEM, la care statul nu a participat.

Povestea jafului Băncii de Economii a început acum câţiva ani, în 2013 instituţia financiară se afla într-o situaţie dificilă, iar guvernul condus de Iurie Leancă, prim-vicepreședintele PLDM, a hotărât  „să salveze BEM” printr-o emisiune de acțiuni. Însă, curios, la sfârșitul lunii august, când a avut loc emisiunea, statul s-a retras prin neparticipare, iar acționarul minoritar (Sisteme Informaționale Integrate, controlată de Ilan Shor) a participat cu 80 mil. lei. Astfel, statul și-a diminuat cota de la 56% la 33%.

Prin această modalitate, Ilan Shor a devenit acționar semnificativ la BEM, cu o cotă de 33,7%, printr-o companie pe care o controlează. În primăvara anului 2014, milionarul Shor și-a vândut o parte din acțiuni companiei rusești VEB Capital, subsidiara Vneșekonombank, care a cumpărat 25% din acțiunile BEM, Shor devenind reprezentantul companiei rusești VEB Capital (ВЭБ Капитал) în Moldova, iar în luna mai 2014 a fost ales președintele Consiliului de Administrație al băncii.

You may also like

Comments are closed.

By