Economia moldovenească – FĂRĂ SUFLU: Moldovenii rămân fără job-uri pe un cap. ŞOMAJUL A EXPLODAT la 8,5%

a

Situaţia economică a Republicii Moldova se agravează de la o zi la alta pe fundalul comprimării principalilor indicatori. Şomajul, care este hârtia de turnesol a economiei a explodat de la 5,1% la 8,5%, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Şomajul a crescut ca urmare a majorării populaţiei economic active, care  a constituit 38,6%, fiind în creștere cu 0,9 p.p. față de trimestrul respectiv al anului precedent (37,7%). Acest indicator a atins valori mai înalte în rândul bărbaţilor – 41,2%, în comparaţie cu rata estimată pentru femei – 36,1%.

Şi populaţia ocupată s-a redus fiind în descreștere cu 1,5% faţă de trimestrul I 2014, la 1054 persoane.

În agricultură au muncit 263,7 mii persoane (25,0% din totalul persoanelor ocupate) urmate de cele din industrie – 13,5% şi construcţii – 4%. În sectorul informal au lucrat 13,4% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 27,6% au avut un loc de muncă informal.

Statisticile neoficiale arată că deşi şomajul s-a redus, în prezent, tot mai mulţi moldoveni îşi caută un loc de muncă pe fundalul comprimării economice din ţară, dar şi a valului de migranţi, care se întorc din Rusia în urma restricţiilor impuse de Moscova.

Economiștii prognozează o creştere a şomajului cu 5% în anul curent ca urmare a recesiunii economice a Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By