Drăguţanu a SCĂPAT HĂŢURILE şi aplică LOVITURA DE GRAŢIE economiei: RATA de refinanţare a fost majorată la 15,5%

IMG_1839

În şedinţa de astăzi a Consiliului de Administraţie, BNM a majorat rata de refinanţare cu un punct procentual – până la 15,5% anual.

De asemenea, banca centrală a majorat şi ratele de dobândă la creditele overnight cu 1,0 puncte procentuale, de la 17,5 până la 18,5 la sută anual,  la depozitele overnight cu 1,0 puncte procentuale, de la 11,5 până la 12,5 la sută anual.

Totodată, au fost majorate şi rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă cu 4,0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 26,0 la sută din baza de calcul, începând cu perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești: 8 august 2015–7 septembrie 2015.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă a fost menţinută la nivelul de 14,0 la sută din baza de calcul.

BNM explică majorarea ratelor de dobândă la principalele operaţiuni de politică monetară prin accentuarea riscurilor inflaţioniste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul comerțului extern și al remiterilor populației, fapt ce poate influența ulterior evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.

„Deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină IPC să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5,0 la sută. Se anticipează că inflația se va accelera în trimestrele următoare, inclusiv din cauza bazei joase din anul precedent”, mai spune BNM.

Majorarea ratelor principalelor operaţiuni de politică monetară îngroapă creditarea pentru economie şi persoanele fizice, în condiţiile în care băncile vor opera majorări de dobândă pentru împrumuturi acordate sectorului corporativ şi persoanelor fizice. În prezent, un credit de consum este acordat la o rată efectivă de 22%.

 

You may also like

Comments are closed.

By