(DOC) Procuratura Generală: Ministrul Oleg Balan a fost numit ilegal în funcția de Rector al Academiei de Administrare Publică

balanbodrug

Deși de fiecare dată se zice ca Moldova trebuie să fie un stat de drept, de cele mai multe ori găsim persoane cu demnitate publică care preferă să incalce legea, în loc să o apere și să o promoveze. Este și cazul actualului ministru de Interne, Oleg Balan, numit ilegal țn funcția de Rector al Academiei de Administrare Publică, apoi, tot ilegal si-a suspendat contractul, păstrând funcția pentru zilele negre – cum ar fi căderea Guvernului.

Prin sesizarea Procuraturii Generale din 20 mai 2015, se aduce la cunoștința premierului Gaburici despre ilegalitîțile admise în procesul de numire a Rectorului Academiei, în urma căruia Balan a fost câștigătorul.

Procuratura menționează că tot ilegal s-a suspendat și contractul de muncă încheiat cu actualul ministru. Potrivit Statutului, contractul poate fi suspendat doar de către Guvern, iar delegarea altor persoane la fel este în portofoliul Guvernului, nu un drept al rectorului suspendat.

Constatăm, cu tristețe, că se pun în fruntea unor ministere importante persoane lipsite de integritate care, încălcând Legile RM, obțin funcții importante și păstrează scaunul moale, pentru orice situație.

De menționat, că suspendarea contractului nu duce și la calcularea termenului mandatului. Astfel, dacă mandatul de rector este de 5 ani, iar Balan ar sta 4 ani în Guvern, atunci, după expirarea mandatului de ministru, ar mai avea înca 4 ani de mandat de rector, pentru că unul deja l-a irosit, aflandu-se ilegal în funcția de rector. În așa fel, Balan poate păstra funcția de rector al Academiei aproape 10 ani, însă fiind numit doar o singură dată.

Eu sper că următorul premier o să aibă puțină demnitate și nu va pleca urechea la cei lipsiți de integritate. Sper să desemneze un alt ministru, pentru că actualul este total lipsit de respectul față de lege și de reforme, plus că nu este văzut cu ochi buni de către donatorii externi. Or, Ambasada Suediei a spus clar că nu vor veni fonduri atâta timp cât Balan va fi Ministru!

Citiți sesizarea de la PG:

 

 

Domnule Ministru, eu scriu despre fapte concrete, nu brașoave. Este timpul sș demisionați de bună voie și de la Academiei, pentru că de la Minister o să plecați odată cu Chiril Gaburici.

CORNELIU GANDRABUR

You may also like

Comments are closed.

By