Directorul Tutun CTC promovează contrabanda cu țigări

grisciuk

Noul director al Tutun CTC, Simion Grișciuc promovează, practic, deschis contrabanda cu țigări, spunând că aceasta aduce doar beneficii Republicii Moldova. Într-un interviu, acesta susține că singura problemă pentru Republica Moldova este marfa produsă la negru, în timp ce exportul ilicit de țigări ar fi chiar benefic pentru țară.

“Contrabanda care iese din țară pentru Republica Moldova nu este periculoasă, pentru că în momentul în care iese contrabanda din țară intră banii înapoi. Contrabandiștii, dacă sunt moldoveni, înseamnă că readuc banii în țară, este mai periculoasă contrabanda care intră în Republica Moldova”, a declarat într-un interviu pentru bani.md, Simion Grișciuc.

Directorul Tutun CTC nu ia, însă, în calcul pierderea de imagine pe care o suportă Republica Moldova care este cunoscută în toată Europa ca una din cele mai mari surse de contrabandă cu țigări. Amintim că doar României contrabanda cu țigări în cauzează prejudicii anuale de aproximativ 500 de milioane de euro. În 2014, potrivit unui studiu al  Novel Research, 16%, sau fiecare a șasea țigară fumată în România a provenit din contrabandă. 20% dintre acestea au provenit din Republica Moldova. Aceasta înseamnă că prin faptul că se închide ochii la exportul ilicit de țigări, iar mai noi, unii funcționari chiar promovează acest lucru, Republica Moldova i-a cauzat un prejudiciu bugetar României de aproximativ 100 de milioane de euro.

În plus, declarațiile despre beneficiul contrabandei cu țigări și argumentul că ”dacă sunt moldoveni, înseamnă că readuc banii în țară” nu ține de loc. Marii traficanți de țigări nu-și țin banii în Republica Moldova și nici nu-i cheltuie pe taxe și impozite pentru a contribui cumva la bugetul de stat, ci îi țin în bănci elvețiene și zone off-shore, sau, în cel mai rău caz plătesc bacșișuri grase vameșilor sau altor funcționari. Astfel, se pare, Simion Grișciuc, prin declarațiile sale încurajează și corupția în Republica Moldova, asta deși, până recent, în calitatea sa de deputat, cel puțin teoretic, trebuia să fie unul din cei mai aprigi luptători cu acest fenomen.

Dacă e să ne ținem de logica dlui Grișciuc, ar trebui să transformăm toți cetățenii Republicii Moldova în contrabandiști cu țigări, pentru că vorba dânsului ”dacă suntem moldoveni, înseamnă că readucem banii în țară”. Probabil ar fi cea mai bună soluție pentru dezvoltarea  Republicii Moldova, iar noul director al Tutun CTC ar deveni autorul unei noi teorii economice.

You may also like

Comments are closed.

By