Despre cum cenzorii presei din perioada comunistă au devenit lideri ai Platformei DA

DA

Probabil puțini sunt cei care-și mai amintesc despre situația societății civile și mai ales a presei, în special a celei necomuniste din îndepărtații ani 2006-2007, atunci când guvernarea comunistă era în plin apogeu datorită controlului strict al societății civile, dar în special asupra canalelor media, care, bineînțeles erau de câteva ori mai puține decât astăzi. Pe atunci portaluri de știri on-line practic nu existau, iar din mass-media tradițională, cea mai mare pondere o aveau radioul și în special televiziunea. Ei bine, din posturile radio și TV existente la acel moment doar câteva nu aparțineau comuniștilor și asociaților lor de atunci PPCD – și anume Pro TV, Euro TV Chișinău, Antena C și Vocea Basarabiei.

Ei, în privința fostelor posturi municipale Antena C și Euro TV, guvernarea comunistă de atunci, împreună cu PPCD au ajuns la compromis, și după lungi și îndelungate bătălii politice, despre care încă mai puteți găsi detalii pe Internet, ”le-au pus cu botul pe labe” și le-au ”adus la condiție” astfel ca să-i servească în unison cu celelalte zeci de posturi, lui Vladimir Voronin și prietenului său de atunci Iurie Roșca.

A fost o istorie veche, despre care cei mai mulți au uitat, dar mare le-a fost mirarea unora când unul din principalii protagoniști din 2007, care ”a pus botnița” și puținelor instituții media necomuniste de atunci a ajuns în doar ceva timp unul din ”promotorii” libertății de exprimare, al democrației, accesului la informație și așa cum spune și denumirea platfomei pe care o conduce, ”demnității și adevărului”.

În umele ”adevărului” pe care îl promovează platfoma, nu putem să nu ne aducem aminte cum Vasile Năstase, actualul ”demiurg” al democrației moldovenești a intrat cu forța la sfârșitul anului 2006 în sediul Euro TV Chișinău, îmbrâncind jurnalistele care scandau ”nu te vrem”, pentru a spune că el e ”șăfu”, iar din acea zi, nicio știre din buletinele acestei televiziuni nu a mai ajungea pe post fără a fi verificată de ”jurnalistul” Năstase, cel care în prezent vorbește de lipsa de independență în mass-media.

Apropo, iată ce scria în 2007 ziarul Jurnal de Chișinău, care în prezent promovează direct Platforma DA și pe Năstase: ”Directorul interimar al postului municipal de televiziune Euro TV Chișinău, Vasile Năstase, s-a apucat serios de lucru. El cenzurează toate emisiunile și programele de pe acest post și a dat indicație ca o serie de personalități să nu mai apară în emisie. Iar sintagma care îl scoate din sărite este ”guvernarea comunistă” (Jurnal de Chișinău, 5 ianuarie 2007).

Mai mult, potrivit Jurnal de Chișinău, Vasile Năstase a început să-și agreseze verbal subalternii, dar nu numai. Printre victimele vocabularului său bogat a ajuns și deputatul de atunci Valentina Cușnir, pe care a expediat-o, de față cu mai mulți martori, direct în ”p… mătii”, iar pe lângă aceasta i-a trântit și o ușă în cap, după cum scria acum 8 ani același Jurnal de Chișinău.

Toate bune și frumoase, ce a fost a trecut, iar noi trebuie să privim doar în viitor. Ne-am deprins deja cu multe turnuri de situație în ultimii ani, dar și cu oameni care au trecut dintr-o tabără în cea adversă fără niciun fel de scrupule. Întrebarea care persistă acum este cum Igor Boțan, unul din cei mai apreciați analiști politici,(cel puțin până în prezent), unul din cei mai reprezentativi exponenți ai societății civile, și cel care a criticat în unison, alături de întreaga societate civilă de atunci derapajele guvernării comuniste și preluarea instituțiilor media independente, să se lege acum cu un asemenea personaj ca Năstase?

Mai ales ținând cont că acest Năstase, acolit al lui Roșca, a participat activ, cel mai probabil, la elaborarea materialelor denigratoare la adresa lui Vlad Filat în 2007-2009 de către PPCD, iar acum, după cum scrie presa, pregătește transformarea Platformei DA în partid politic care să-i fie aservit aceluiași Filat și clanului Țopa.

”Nebănuite sunt căile Domnului”, spune Bilbila, dar mai ales ale banului, am adăuga noi. Urmează să vedem dacă și Igor Boțan urmează aceeași cale. Ar fi un mare păcat ca o personalitate ca el să ajungă la fel de terfelit ca Filat, Roșca, Năstase, Țopa și alții de felul lor.

You may also like

Comments are closed.

By