Demisia lui Gaburici, băncile furate şi anularea vizitei FMI au SLĂBIT LEUL

a

Demisia Guvernului Gaburici şi amânarea vizitei misiunii FMI la Chişinău a tensionat piaţa valutară moldovenească, cauzând deprecierea leului faţă de principalele valute de referinţă, a declarat vicegurnatorul BNM, Marin Moloşag.

Viceguvernatorul susţine că situaţia din sistemul bancar şi suspendarea discuţiilor cu mai muţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt printre principalele cauze, care au influenţat piaţa valutară.

„În condiţiile suspendării vizitei FMI la Chişinău există o incertitudine pentru politicile economice, pentru potenţialii parteneri de dezvoltare, dar şi pentru investitori. Nu există o claritate în reformele care urmează a fi implementate”, a precizat Moloşag.

El spune că în prezent, deşi asistăm la o înrăutăţire a principalilor indici macroeconomici, economia se ajustează. Pe fundalul reducerii exporturilor s-au redus şi importurile în condiţiile în care a descrescut consumul. „Vedem o ajustare a comerţului, pentru cinci luni fluxul net al operaţiunilor de import–export, care au constituit 454 mil USD faţă 755 mil USD”.

De asemenea, Moloşag a atras atenţia şi asupra reducerii volumului intrărilor de USD, care au însumat 22 mil. USD – cu 36% mai puţin.

Viceguvernatorul a spus că, deşi cursul nominal s-a depreciat, cursul real efectiv a suferit schimbări neesenţiale în raport cu cursul statelor din regiune. Astfel, pentru luna mai, cursul real efectiv a constituit 117,5% faţă de 117,2% anul trecut.

Pentru astăzi BNM a afişat cursul de 18,50 lei pentru un dolar şi de 20,82 lei pentru un euro, cu 0,16 lei mai mult pentru un dolar şi, respectiv, 0,19 lei mai mult pentru un euro.

You may also like

Comments are closed.

By