De astăzi intră în vigoare legile ucrainenilor, care TAIE CALEA ruşilor de a livra arme enclavei transnistrene

a

Astăzi intră în vigoarea legile aprobate de Rada Supremă de la Kiev, care prevăd denunţarea mai multor acorduri militare cu Federaţia Rusă, inclusiv cel care prevede tranzitul de arme în Transnistria pe teritoriul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat acum câteva zile legile de denunțare a unor acorduri militare cu Rusia, inclusiv cel referitor la tranzitul către regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Acordurile fuseseră anulate luna trecută de Rada de la Kiev. Oficiali ruși au deplâns decizia legislativului ucrainean și au spus că vor căuta alte modalități de aprovizionare și rotație a trupelor rusești din așa-numitul Grup Operațional din regiunea transnistreană, cu un efectiv de 1300 de militari. Rusia s-a plâns în ultima vreme că Moldova a retrimis de la aeroportul Chișinău mai mulți soldați ruși care mergeau spre regiunea transnistreană în cadrul rotației trupelor respective. Autoritățile moldovene au făcut publice patru-cinci asemenea cazuri, dar surse oficiale rusești, citate de presa rusă, au spus că ele ar fi de fapt mult mai multe.

Pretinsul Minister de Externe de la Tiraspol se declară îngrijorat de denunţarea acordurilor militare cu Rusia. Şefa diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski susţine că pasul făcut de Kiev înlătură Ucraina din lista statelor-garant pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

Misiunea de pacificare de pe teritoriul Transnistriei include 402 militari ruşi, 492 din Transnistria, 355 din Republica Moldova şi 10 observatori din Ucraina.

You may also like

Comments are closed.

By