DATORI VÂNDUŢI: Creanţele pentru gaz au atins un nou RECORD

a

La sfârşitul trimestrului unu, soldul datoriei pentru resursele energetice a constituit circa 722 mil. dolari SUA, cu peste 68 mil. dolari SUA mai mult faţă de sfârşitul anului 2014, arată raportul Balanţa de Plăţi publicat de Banca Naţională a Moldovei.

Specialiştii Băncii Naţionale nu oferă o explicaţie a cauzelor acestui salt a datoriei externe pentru resursele energetice. Creşterea angajamentelor externe s-ar putea explica prin întârzierea unor plăţi faţă de furnizorul de gaze naturale, dar şi prin penalităţile impuse ca urmare a neplăţii la timp.

Datele Băncii Naţionale relevă că de la finele anului 2005 şi până la finele trimestrului trei al anului 2014, datoria externă pentru resurse energetice practic s-a dublat, majorându-se de la 286 de mil. până la 587,5 mil. dolari SUA.

La 11 noiembrie 2014 compania rusă de gaze Gazprom a redus cu 45 de dolari pe mia de metri cubi prețul la livrările sale de gaze pentru Republica Moldova pe anul viitor, acesta constituind 332 de dolari mia metri cubi. Însă reducerea nu va fi simţită şi de consumatori în condiţiile în care leul moldovenesc s-a depreciat cu 20% faţă de dolarul american. BNM susţinea, în ultimul raport al şedinţei CA, că în anul 2015 există riscul să fie majorate preţurile reglementate (gaz şi curent electric).

You may also like

Comments are closed.

By