Comerţul este principalul magnet pentru IMM-uri. Moldovenii şi-au făcut businessul pentru care au avut bani

a

Republica Moldova are 52,3 mii întreprinderi, cu aproape 3% mai mult faţă de anul 2013. Sectorul ÎMM reprezintă circa 97,4% din numărul total de întreprinderi, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Aproape una din trei întreprinderi mici şi mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova avea anul trecut venituri în principal din activitatea de comerţ, ceea ce înseamnă că majoritatea IMM-urilor de pe plan local, din cele peste 52,3 mii existente pe piaţă, importă sau iau de la producători şi vând mai departe către alte companii sau alte economii. În industria prelucrătoare au activat 4,8 mii de ÎMM sau 9,1% din totalul ÎMM.

Cu alte cuvinte, mediul de business „mic“ din Republica Moldova se sprijină pe o activitate fără valoare adăugată reală în economie, cum ar fi cea de producţie sau de cercetare.

Datele Biroului de Statistică relevă că ponderea salariaţilor din întreprinderile mici şi mijlocii este de 56,2% din numărul total de salariaţi ai întreprinderilor. Veniturile ÎMM-urilor au constituit 83,6 miliarde lei sau 32% din totalul veniturilor pe economie.

You may also like

Comments are closed.

By