Cinci moldoveni, REȚINUȚI. Furau bani cu carduri contrafăcute

card

Angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații au anihilat o grupare specializată în punerea în circulaţie a cardurilor bancare contrafăcute cu sustragerea mijloacelor bănești în proporţii mari.

Astfel, în urma investigațiilor efectuate de oamenii legii, s-a stabilit că gruparea, formată din cinci persoane, cu vîrste cuprinse între 25 și 30 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, activa din anul 2014. Aceștia, au utilizat în mod fraudulos peste 50 de carduri de plată contrafăcute, emise preponderent în SUA, prin intermediul cărora au efectuat achitări şi tentative de achitări de bunuri şi servicii la diferite puncte comerciale din municipiul Chișinău şi alte regiuni ale țării. Astfel, în total, în perioada de activitate, membrii grupării au efectuat tentative de achitări în sumă de peste 300 mii lei, iar suma totală a operațiunilor s-a ridicat la peste 20 mii de lei.

În cadrul percheziţiilor, efectuate la domiciliile suspecților, au fost ridicate un calculator, două laptop-uri, 3 telefoane GSM, 11 carduri de plată care conţin bandă magnetică, 1 cartuş calibrul 5,45 şi un pliculeţ care conţinea o substanţă de culoare verde.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 27, art. 186 alin. (5) şi art. 237 alin. (1) Cod penal al RM. Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de punerea în circulaţie a cardurilor bancare contrafăcute cu sustragerea mijloacelor bănești în proporţii mari se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

În alt caz, polițiștii au identificat și reținut doi tineri de 20 și 21 de ani, domiciliați în raionul Ialoveni, care sunt suspectați de sustragerea mijloacelor bănești de pe cardurile de plată.

Astfel, unul din ei, care activa în calitate de chelner la o cafenea, în timpul achitării de către victimă cu cardul bancar, a copiat datele cardului și le-a transmis complicelui său, care la 8 martie curent a utilizat fraudulos datele acestui card, realizînd cinci tranzacții online către doi comercianți prin internet, sustrăgînd circa 14 400 lei de pe contul victimei.

Ca urmare a percheziției la domiciliul unuia dintre suspecți, au fost ridicate mai multe obiecte care erau folosite în cadrul infracțiunii.

Audiați de polițiști, tinerii și-au recunoscut fapta comisă.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 186 alin. 2 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de furt se pedepsesc cu amendă în mărime de la 6 000 la 20 000 lei sau cu închisoare de pînă la 4 ani.

Pentru a evita sustragerile din cont, Poliția vine cu cîteva recomandări către posesorii de carduri de plată:

  • nu transmiteți cardul de plată pentru achitare, lăsându-l fără supraveghere;
  • solicitați efectuarea plății doar în prezența deținătorului cardului de plată;
  • memorați şi păstrați în secret PIN-ul cardului de plată;
  • utilizați PIN-ul astfel, încît să nu poată fi văzut/identificat de către alte persoane;
  • evitați divulgarea informaţiei confidenţiale prin telefon şi alte modalităţi de comunicaţie;
  • utilizați carduri separate pentru efectuarea tranzacțiilor online și evitați utilizarea cardului pentru salariu la tranzacții online.

You may also like

Comments are closed.

By