Ce-a făcut Gaburici în 100 de zile de la numire în funcție

gaburici9

Premierul Chiril Gaburici a prezentat, astăzi, raportul de activitate pentru primele 100 de zile de activitate. ”Ne-am asumat această responsabilitate în ciuda tuturor dificultăților economice, politice și geopolitice. A fost nevoie de hotărâre și acțiuni imediate. Am acționat în forță, în ciuda tuturor presiunilor și jocurilor politice și astfel vom continua să muncim. Am continuat reformele și am pus integrarea europeană și cooperarea cu partenerii europeni în capul listei de priorități. Am început lupta cu corupția la toate nivelurile și am implicat societatea civilă în calitate de partener în cadrul acestui proces”, a declarat premierul.

Potrivit lui Gaburici, în această perioadă au fost inițiate un șir de reforme de importanță vitală pentru țară, printre care reluarea discuțiilor cu partea transnistreană. Totodată, prim-ministrul a menționat că în baza unor proiecte de lege înaintate Parlamentului spre aprobare, organele Procuraturii vor fi scoase de sub influența politicului, iar Procurorul General va fi selectat în baza unui concurs public, vor fi scoase imunitățile pentru judecători, deputați etc. Vor fi alocați 10 milioane de lei pentru susținerea investitorilor, iar cetățenii vor beneficia, până la sfârșitul anului, de circa 200 de medicamente compensate.

În același raport, Gaburici a menționat că va  cere instituțiilor subordonate să grăbească, la maxim, toate inițiativele de luptă cu corupția.  ”Dacă va fi nevoie – guvernul își va angaja răspunderea, de câte ori va fi necesar, exact cum am făcut cu legea bugetului. Guvernul pe care îl conduc și eu personal, ne angajăm răspundereaca tot ce facem zilnic, atât timp cât suntem plătiți de cetățean. Anterior, am fost manager. Am condus întreprinderi de  mii de angajați și bugete de sute de milioane de euro. Eu știu cum trebuie să funcționeze o instituție. În felul în care este acum – Guvernul nu poate face față cerințelor timpului și necesităților cetățenilor”, a spus Gaburici.

Totodată, Chiril Gaburici a reiterat că nu se ține de funcție și că nu comentează declarațiile liberal-democraților care susțin că, după alegerile locale din 14 iunie, coaliția de guvernare ar putea fi resetată, ceea ce va duce la schimbarea șefului executivului.

” Îmi doresc o coaliție puternică, sănătoasă care să ajute Guvernul în implementarea proiectelor de legi. Atâta timp cât se va munci în scopul îmbunătățirii vieții cetățenilor este plauzibil. Despre demisia mea, nu comentez. Dacă Parlamentul va cere demisia mea, eu voi pleca. Dar cât voi fi aici, vor face tot pentru a schimba lucrurile spre bine”, a adăugat Chiril Gaburici.

Vezi AICI raportul integral al premierului.

 

You may also like

Comments are closed.

By