Câţi bani au scos moldovenii din băncile DEVALIZATE. Titirezul lui Drăguţanu BÂNTUIE la Unibank

a

Situaţia la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank rămâne în continuare dificilă, iar băncile se menţin pe linia de plutire din creditele de urgenţă, acordate de Banca Naţională a Moldovei cu garanţia Guvernului.

După instituirea administrării speciale de către BNM, la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut, populaţia şi business-ul au început să-şi retragă plasamentele de la cele trei bănci. Astfel, din noiembrie anul trecut şi până în luna mai curent soldul total al depozitelor la Banca de Economii s-a redus cu 21,2%, la 6,7 miliarde de lei. Din total, 67% sunt economii în lei moldoveneşti, restul, echivalentul a 2,2 miliarde de lei, sunt depozite în valută străină. Peste jumătate din depozite constituiau economiile persoanelor fizice, iar băncile aveau plasate 1,8 miliarde lei.

În doar o lună – mai – plasamentele la Banca de Economii s-au comprimat cu 1 miliard de lei faţă de aprilie.

Cele mai mar retrageri au fost la Banca Socială, masa de depozite, reducându-se cu 87%, a constituit la sfârşitul lunii mai 1,9 miliarde lei, dintre care 93,5% sunt plasamente în lei moldoveneşti. Retragerile masive de la Banca Socială au avut loc în luna mai, soldul depozitelor comprimându-se cu 86% în comparație cu luna precedentă. Cea mai mare parte – de 92,5% – fiind plasamente interbancare. La sfârşitul lunii mai persoanele fizice aveau la Banca Socială economii de 1,1 miliarde lei.

Lucruri interesante însă se produc la Unibank, în condiţiile în care soldul total al depozitelor a crescut cu 23%, la 5,91 miliarde lei şi acest lucru s-a produs pe fundalul majorării plasamentelor interbancare, care au însumat la sfârşitul lunii mai 4 miliarde de lei, de 14 ori  mai mult faţă de aprilie şi de 16,5 ori  mai mult comparativ cu noiembrie anul trecut.

Guvernatorul BNM a declarat în repetate rânduri că cele trei bănci au prezentat la BNM artificii contabile. „Este vorba de o sumă mica care a umblat ca un titirez de la o bancă la alta pentru a da impresia că s-au făcut tranzacţii mari, pentru a camufla situaţia precară de la bănci”, spunea Drăguţanu.

You may also like

Comments are closed.

By