BOMONDUL politic de pe Bîc primea COMISIOANE GRASE din spălările de bani din Rusia. Sturza: Autorii sunt în EST

a

Beneficiarii finali ai operaţiunilor de spălare de bani din băncile moldoveneşti sunt în est. Oamenii de afaceri Veaceslav Platon şi Ilan Shor au fost doar executanţii operaţiunilor, a declarat fostul premier, Ion Sturza la emisiunea Interpol.

Sturza a spus că de schema de spălare a banilor cunoşteau toţi cei care aveau putere de decizie, iar spălările de bani prin Moldindconbank, precum şi prin alte bănci (Banca Socială şi Unibank) au fost făcute cu acordul celor mai înalte persoane din stat în schimbul unor comisioane.

„A fost o discuţie pragmatică şi cinstită unde a fost discutat şi repartizarea profitului, dar când sumele au depăşit limita, băieţii din Moldova au cerut comisioane mai mari, care au depăşit posibilităţile reale. Autorii nu a fost de acord cu pretenţiile şi au suspendat schema”, a spus Sturza.

El afirmă că în schema spălării banilor au fost implicate zeci de persoane, dacă nu chiar sute de la diferite nivele şi acest lucru se vede din raportul Kroll, care spune că în schemă au fost atraşi majoritatea persoanelor din elita moldovenească, inclusiv ex-preşedinţi.

Republica Moldova a ajuns în atenţia presei internaţionale după ce prin Moldindconbank au fost spălaţi 18,5 miliarde USD din Rusia, iar anul trecut Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială au fost furate de 1 miliard USD. Băncile au ajuns în administrarea specială a Băncii Naţionale a Moldovei şi încearcă să găsească o soluţie.

Organismele financiare internaţionale au recomandat lichidarea băncilor. La începutul săptămânii, Banca Mondială declara că şi-a suspendat finanţările de 45 mil. USD, bani destinaţi suportului bugetar. Instituţia financiară internaţională că bani vor fi debursați după ce vor fi lichidate băncile furate.

You may also like

Comments are closed.

By