Biciul şi Covrigul! Banca Mondială ÎNCHIDE PUŞCULIŢA pentru Moldova. Bani IOC, până nu vor fi lichidate băncile furate

a

Alex Kremer, directorul de ţară al Băncii Mondiale susţine că Banca Mondială a rezervat o sumă de 45 mil. USD pentru suportul bugetar al Republicii Moldova, în condiţiile unei recesiuni economice de 2% în anul 2015, dar deocamdată banii nu vor ajunge în bugetul ţării până nu va fi soluţionată problema jafului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

„Totuși, Banca Mondială nu poate oferi un suport atât de mare bugetului țării fără acțiuni decisive în vederea soluționării problemelor din sectorul bancar al Moldovei. Ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acționarilor săi prin „ușa din față”, în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin „ușa din spate”, din cauza fraudelor și corupției din sectorul bancar. Aceasta a fost poziția Băncii Mondiale din momentul apariției problemelor în sectorul bancar la începutul anului 2014”, explică Alex Kremer.

El spune că Banca Mondială poate oferi sprijin unei țări doar atunci când bugetul național al țării este sustenabil și reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligațiuni de stat pentru a proteja deponenții de frauda din sectorul bancar, iar bugetul țării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligațiuni. Prin urmare, bugetul național nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale.

„Noi recomandăm autorităților ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale de viitor. Într-adevăr, nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă și mai mulți bani din contul contribuabililor”, afirmă Kremer.

Directorul de ţară al Băncii Mondile menţionează că „deși au fost depistate nereguli la sfârșitul anului 2013, autoritățile nu au întreprins acțiuni semnificative până la finele lunii noiembrie 2014”. Notele informative enumeră acțiunile care trebuie întreprinse pentru a proteja cetățenii Moldovei de viitoare fraude bancare. Banca Mondială este pregătită să ofere recomandări tehnice privind aceste acțiuni, în cazul în care și doar atunci când se va atesta un angajament veritabil pentru implementarea lor.

You may also like

Comments are closed.

By