BEM, Banca Socială şi Unibank – PIATRA DE MOARĂ legată de gâtul Moldovei. Drăguţanu vrea să le lichideze, dar aşteaptă decizia politică

IMG_1713

BNM încearcă să gestioneze într-un mod ordonat situaţia din sistemul bancar şi să evite agravarea, susţine guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, referindu-se la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate sub administrarea specială a băncii centrale.

„Naţionalizarea ar costa mult mai mult decât lichidarea, iar noi, la BNM, nu am văzut deocamdată o decizie formală pentru naţionalizarea Băncii de Economii”, a spus Drăguţanu la o conferinţă comună cu şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola la lansarea proiectului twining pentru consolidarea capacităţilor BNM.

Guvernatorul afirmă că naţionalizarea prevede anumite proceduri, iar dacă se va ajunge la această decizie atunci Guvernul trebuie să pregătească prin mutarea conturilor instituţiilor publice la alte bănci şi a sigura achitarea neîntrerupta a pensiilor, salariilor. Or, deocamdată acest lucru nu s-a făcut. Pentru a nu perturba sistemului financiar BNM va urmări care vor fi acţiunile autorităţilor şi va aplica legea instituţiilor financiare.

„O decizie de lichidare a Băncii de Economii încă nu a fost luată, dar indiferent de soluţie economiile populaţiei vor fi în siguranţă”, a dat asigurări guvernatorul BNM.

Referindu-se la continuarea investigaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, Drăguţanu a spus că Republica Moldova se află pe un tărâm neexplorat şi de aceea mai este nevoie de timp pentru achiziţionarea unor asemenea servii. Scopul este ca investigaţia să contribuie la urmărirea penală a persoanele implicate în delapidarea băncilor.

Şeful delegaţiei UE, Prikka Tapiola a spus că declaraţia de dinaintea alegerilor privind naţionalizarea Băncii de Economii a fost un mesaj de asigurarea a populaţiei că banii sunt în siguranţă.

„Lichidarea este unica soluţie rezonabilă, dar este foarte important cum va fi derulat acest proces. Vorbim despre transferarea depozitelor persoanelor fizice în late bănci ca lumea să înţeleagă banii sunt în siguranţă”, a explicat Tapiola.

El a spus că pentru a recurge la lichidarea celor trei bănci este nevoie de un guvern majoritar care să-şi asume acest lucru. „Menţinerea în viaţă a celor trei bănci  înseamnă transpunerea cehltuielilor pe umerii populaţiei. O bancă slabă nu este o bancă a poporului este împotriva lui”.

Fiind întrebat cine se face vinovat de jaful din cele trei bănci, şeful delegaţiei UE declarat că responsabilitatea nu revine doar BNM, ci sunt  mai multe lacune în legislaţie.

You may also like

Comments are closed.

By