23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

Băsescu, pus pe jar! Firul Ariadnei din dosarul de şantaj al lui Lucinschi a ajuns la nepot

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Fiul fratelui fostului preşedinte, Dragoş Băsescu, a fost adus cu mandat, miercuri dimineaţă, la sediul Direcţei Naţionale Anticorupăţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori într-un dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă, notează adevărul.ro.

Potrivit unor surse judiciare, Dragoş Băsescu este acuzat de trafic de influenţă după ce, alături de omul de afaceri Ciprian Nistor, i-ar fi promis, pe 20 aprilie 2015, unei persoane cercetate într-un dosar al DIICOT, Sandu Staicu, administratorul firmei „Activ Invest Construct”, rezolvarea dosarelor pe care le avea la DIICOT.

Mai exact, spun sursele citate, Sandu Staicu a fost reţinut de procurorii DIICOT, pe 10 martie 2014, într-un dosar penal instrumentat de către procurorul Remus Tudoran Jurj pentru infracţiuni de constituire de grup infracţional şi spălare de bani.

Două zile mai târziu, propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În aceeaşi zi, pe 12 martie 2014, spun sursele judiciare, Sandu Staicu a fost contactat telefonic de către  Jenică Ioniţă, cu care s-a şi întâlnit şi care i-a spus că Dragoş Băsescu  îi propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legătură fiind  numitul Ciprian Nistor, urmărit penal şi el în acest dosar pentru complicitate la trafic de influenţă.

În acest context, spun sursele citate, Dragoş Băsescu i-ar fi 500.000 euro pentru o soluţie de nearestare în contestaţia formulată de către DIICOT şi încă 500.000 euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv şi pentru ridicarea sechestrului pus pe bunurile  lui Staicu Sandu. Staicu Sandu le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen. Drept urmare, DragoŞ Băsescu i-ar fi spus că are o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1 milion euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la 2 ani. Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, anume KPMG, pentru a nu trezi suspiciuni.   Aceste aspecte susţinute de Sandu Staicu, precizează sursele judiciare,  ar fi fost confirmate integral  de Ciprian Nistor, care ar fi confirmat discuţiile purtate cu Sandu Staicu şi Dragoş, inclusiv propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscând persoane din domeniul justiţiei. De asemenea, a recunoscut solicitarea de către Dragoş Băsescu a sumei de 500.000 euro de la afacerist.

Procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj, care l-a anchetat pe Sandu Staicu, este, la rândul său, urmărit penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este anchetat pentru aceeaşi infracţiune, iar Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img