Banca Naţională aşteaptă BICIUL FMI pentru lichidarea băncilor furate

IMG_1841

Liderul PD, Marian Lupu şi cel al PLDM, Vlad Filat declarau săptămâna trecută că Banca de Economii trebuie naţionalizată, iar astăzi într-o conferinţă de presă, viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag declară BNM este pregătită pentru orice soluţie.

„Noi am luat act de idea care a venit parte apoliticului noi la BNM privind naţionalizarea Băncii de Economii. Suntem pregătiţi pentru orice evoluţie, dare deocamdată suntem în aşteptarea instituirii noului Guvern şi a venirii misiunii FMI, fiind cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea ţării. Urmare a acestor discuţii vom ajunge la o soluţie privind aceste bănci care se află sub administrare specială”, a explicat Moloşag.

El a spus că naţionalizarea are avantaje şi dezavantaje. Din punct de vedere economic lichidarea ar fi mai ieftină decât naţionalizarea deşi depinde de modul în care se va face naţionalizarea. Pe de altă parte noi vorbim despre statul unei bănci, mai ales a unei bănci de talia care este BEM, vorbim despre aspecte multidimensionale.

Acum câteva zile, Alex Kremer, şeful oficiului de ţară al Băncii Mondiale declara că Banca de Economii trebuie lichidată or, în cazul naţionalizării există riscul ca ea să fie din nou furată. Astfel, şeful BM afirma că instituţia financiară internaţională îşi suspendă ajutorul financiar de 45 mil. USD pentru Republica Moldova, până la soluţionarea problemei a celor trei bănci furate.

Anterior ex-premierul, Chiril Gaburici susţinea că menţinerea în viaţă a Băncii de Economii generează pierderi de 30 mil. de lei lunar pentru bugetul ţării şi că soluţia cea mai bună este lichidarea ei.

You may also like

Comments are closed.

By