Avertismentul lui Negruţa: Moldova mai are două luni până la DEFAULT

a

Fostul ministrul al Finanţelor, Veaceslav Negruţa susţine într-o postare pe blogul său că Republica Moldova prezintă un risc minor de a intra în incapacitate pe plăţile externe.

„RM, însă, are un risc sporit şi major referitor la onorarea plăţilor interne în 2015 şi în următorii ani. Asta se datorează aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate, umflate şi exagerate cu promisiuni şi obligaţiuni, deseori fără acoperire financiară reală, precum şi problemelor legate de aşteptările exagerate de la reformele, care nici măcar n-au început, sau alocarea ineficientă a resurselor bugetare limitate”, susţine Negruţa.

Pentru evitarea neplăţilor pe intern, fostul ministru al Finanţelor recomandă un plan anticriză de stabilizare financiară şi relansare economică, relansarea invitaţiei pentru FMI, chiar dacă echipa ar putea să apară aici doar în toamnă. Şi nu la început de toamnă.

„Pentru a evita blocajele financiare pe intern, trebuie de intervenit urgent pentru a evita contractarea alocaţiilor bugetare date prin asumarea răspunderii de către guvernul demisionar, pentru a evita ulterioarele litigii. Până la vacanţa deputaţilor! Altfel – haosul şi blocajele financiare sunt garantate”, spune Negruţa.

El recomandă, de asemenea, inventarierea şi amânarea cât se poate de lung a activării garanţiei eliberate de guvern în favoarea BNM. Stoparea emiterii de noi garanţii. Pe de o parte, asta ar scuti bugetul de cheltuieli exagerat de mari pentru datoria interna, pe de altă parte – ar implica efort adiţional din partea BNM pentru recuperarea resurselor excepţionale, acordate băncilor comerciale.

You may also like

Comments are closed.

By