AVALANŞA SCUMPIRILOR doboară prognozele lui Drăguţanu

a

Preţurile de consum au crescut în mai cu 0,5%, iar rata anuală a inflaţiei a fost de 8,1%, ca urmare a scumpirilor la alimente – 1,1%, la mărfurile nealimentare – cu 0,3%, anunţă Biroul Naţional de Statistică.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii – cu 30,7%, fructele proaspete – cu 10,7%, fructele de livadă seminţoase – cu 30,8% şi ceapa cu 55,3%.

La mărfurile nealimentare, în luna mai 2015 a fost marcată majorarea preţurilor la sandale pentru dame – cu 2,4%, rochii şi costume pentru dame – cu 2,3% şi, respectiv, 1,9%, ţesături din bumbac – cu 1,8%.

La serviciile prestate populaţiei, în luna mai a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la perfectarea paşaportului străin – cu 6,7%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 3,7%, serviciile transportului feroviar suburban de pasageri – cu 2,0%.

Banca Națională a Moldovei și-a revizuit în creștere prognoza asupra inflației pentru anul 2015. Astfel, inflația se va plasa la nivelul de 8,1%.

Experţii economici susţin că inflaţia va exploda după semestrul unu când vor fi majorate tarifele la întreţinere (gaz şi lumină), iar acest lucru s-ar putea produce imediat după alegerile locale. Astfel,ar putea fi date peste cap prognozele băncii centrale.

În trimestrul I al anului 2015, rata anuală a inflației a constituit 6,1%, fiind cu 1,3 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent. Evoluția ascendentă a fost determinată, în principal, de creșterea presiunilor din partea inflației de bază, care s-a majorat până la 10,6% în luna martie, în contextul deprecierii monedei naționale de la sfârșitul anului precedent și începutul anului curent.

You may also like

Comments are closed.

By