14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Ambasadorul SUA A ÎNLEMNIT de jafului secolului din băncile moldoveneşti: E şocant. Nu ar trebui niciodată să se fi întâmplat

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ambasadorul SUA la Chişinău James D. Pettit a rămas şocat de proporția jafului din sistemul bancar moldovenesc, menţionând că acest lucru indică probleme grave în sistemul financiar.

„Un miliard de dolari e un miliard de dolari. E şocant. Nu ar trebui niciodată să se fi întâmplat. Acest lucru indică nişte probleme semnificative în sectorul financiar şi deficienţe semnificative în monitorizarea şi contabilizarea corectă. Trebuie să fie o investigaţie deplină. Raportul Kroll a fost doar un început. Nu pot anticipa ce va arăta această investigaţie, există foarte mulţi oameni care au studiat şi care sugerează că nu a fost un furt de o singură dată. Este un lucru ca un miliard să dispară dintr-o bancă sau din trei bănci, dar este cu totul altceva că trebuie să fie un sistem care să nu permită acest lucru să se întâmple. Problema, la momentul actual, este că sistemul care a permis ca acest lucru să se întâmple nu s-a schimbat”, a declarat ambasadorul la Ora Expertizei, de la Jurnal TV.

Reprezentantul misiunii diplomatice a menţionat, în context, că instituţiile menite să investigheze cazul au mecanismele necesare să o facă, fie şi în lipsa reformelor.

„Noi dorim să vedem o investigaţie desfăşurată până la sfârşit, ca banii care lipsesc să fie returnaţi, iar vinovaţii să fie pedepsiţi. Credem că există mecanisme pentru CNA şi PG să desfăşoare aceste investigaţii, chiar în lipsa reformelor. Pericolul este că trebuie să ne asigurăm că aceste investigaţii sunt corecte, că nu sunt influenţate politic”, a punctat James D. Pettit.

Autorităţile au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sub administraţia Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al Republicii Moldova.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa susţinea că debandada care s-a pornit la Banca de Economii începând cu iunie 2014, care a culminat cu acele decizii şi pompări de mijloace financiare în noiembrie, decembrie  2014 ”mă lasă să cred că scopul a fost de a stoarce banii din rezervele valutare ale Republicii Moldova, nu exclud pentru a achita anumite obligaţiuni faţă de anumiţi investitori cu origini în Rusia şi o parte scoşi în off shore, care ulterior să vină ca şi investiţii străine în Republica Moldova pentru a cumpăra anumite active”.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img